Vladika Ilarion: Da čuvamo pravoslavlje, da pravilno mislimo o Bogu i proslavljamo ga

Vladika novobrdski Ilarion služio je liturgiju jutros u manastiru Pećka Patrijaršija. Svetoj liturgiji prisustvovali su vernici iz Goraždevca, povratničkih mesta u opštini Peć, Kosovske Mitrovice i ...
Image
Foto: Radio Goraždevac

Vladika novobrdski Ilarion služio je liturgiju jutros u manastiru Pećka Patrijaršija.

Svetoj liturgiji prisustvovali su vernici iz Goraždevca, povratničkih mesta u opštini Peć, Kosovske Mitrovice i Crne Gore.

„Tražimo samo Hrista raspetoga, onoga koji je došao samo da bi nam pokazao koliko nas voli. To je Bog u kojeg mi verujemo. Ne možemo da ga razumemo do kraja, ne možemo ni da doživimo sve do kraja, ali treba da mu se verno predamo. Čovek ima potrebu da se nekome preda u potpunosti i bez ostatka. Mi smo za to stvoreni i to je tajna ljubavi. Što se čovek više preda, to je življi, to je slobodniji, to je radosniji. A Bogu možemo i trebamo da mu se predamo bez ostatka. E tu mogućnost nam čuva pravoslavlje. Ono nam kroz svete ikone da nam je Bog blizak. On je postao sličan nama – da bi smo mi postali slični njemu“, kazao je vladika u svojoj besedi.

„Mi kada dodirujemo ikonu Hristovu i ikonu Presvete Bogorodice kao njih da dodirujemo. Neka bi nam Bog dao da čuvamo pravoslavlje, da ne saobražavamo svoje verovanje i svoje iskustvo crkveno logici ovoga sveta. Neki su saobrazili veru tome da ona bude praktična da bi se carstvo zemaljsko širilo. Tako je bilo i u vreme pre Hrista“.

„U paganskom Rimu vera je bila kao jedan faktor koji je povezivao celo carstvo i nije bilo bitno da li ljudi u to iskreno veruju, ali su morali da veruju da je car Bog i da ispovedaju njegovo božanstvo, zato što je to bilo bitno da bi se carstvo održalo. Tako su i drugi menjali veru. Crkva Božija se nije dala podjarmiti. Za crkvu Božiju je mnogo bitnije da bude pravoslavna, da pravilno misli o Bogu, da ga pravilno proslavlja, a ne kako će biti prošireno ovozemaljsko carstvo koje je navodno hrišćansko“, rekao je Vladika Ilarion u Pećkoj Patrijaršiji.

Veliki broj vernika pričestio se u prvoj nedelji Vaskršnjeg posta.

Aktist je služen Čudotvornoj Pećkoj ikoni Presvete Bogorodice.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.