Vučevićeve četiri tačke za deeskalaciju ali nije siguran da vidi rešenje političkim putem

"I daj Bože da je to moguće" - poručuje srpski ministar.
Image
Foto: Zvaničan FB nalog Miloša Vučevića

Četiri su tačke kao „fundament“ rešenja situacije na severu Kosova koje je javnosti na društvenim mrežama preneo ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. Međutim, navodi i da „nije siguran da vidi rešenje političkim putem“.

„Mora da se priča, pod jedan, o puštanju svih koji su protivzakonito uhapšenih. Mora da se priča o momentalnom povlačenju specijalnih policijskih jedinica i kosovskih snaga bezbednosti. Mora da se priča o formiranju Zajednice srpskih opština. I da se priča o učešću Srba na izborima za lokalne samouprave“ – naveo je Vučević.

To su za njega, dodaje – „četiri tačke koje bi morale da budu fundament rešenja ove situacije ako želimo da zaista idemo u pravcu deeskalacije.“

„Politika Aljbina Kurtija, politika Vlade u Prištini direktno je opasnost za bezbednost Srbije. On suštinski nameće nasiljem i jednostranim potezima svoju politiku. Zato sam ja nespokojan i zato nisam siguran da vidim rešenje političkim putem i daj Bože da je to moguće, jer je Srbiji to preko potrebno. Naš životni, nacionalni interes je da dođe do političkog rešenja“ – zaključio je.

Ranije danas, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući na TV Pink, naveo je da će kosovski premijer Aljbin Kurti „nastaviti da hapsi“ Srbe na Kosovu, kojima je poručio da veruju svom rukovodstvu.

„Znamo šta radimo. Nećemo dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva. Dajte nam do poslednjeg trenutka da izbegavamo da izbegnemo našu intervenciju, daje nam da vodimo politiku“ – naveo je.

Najavljeno je da će se danas sastati i sa predstavnicima Srba na Kosovu. Za sada, međutim, nema informacija u javnosti u vezi sa ovim sastankom.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.