Vučić: Kriv sam što ne priznajem Kosovo; o Ukrajini i priznanju – Zelenski mnogo mudriji i pametniji

Predsednik Srbije o nedavnom pismu evropskih i zapadnih političara, Srbima na Kosovu i politici Srbije.
Image
Foto: Tanjug, SNS org

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da smatra da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski „mnogo mudriji i pametniji“ od poslanika ukrajinskog parlamenta Aleksandra Merežka, koji je naveo da je priznanje Kosova od strane Ukrajine u rukama ukrajinskog predsednika.

„Jer zamislite da Ukrajina prizna nezavisno Kosovo. U jednom danu bi izgubila sve što je imala u svojim rukama, kompletan politički kredibilitet, sve gubi u jednom danu. Uopšte ne pričam o odnosima sa Srbijom. Pa kako posle toga Ukrajina može da kaže da se drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, pa kako posle toga može da kaže? Ne može. Taj adut, uveren sam, Zelenski neće da baci iz svojih ruku“ – naveo je Vučić, tokom obraćanja javnosti.

Osvrnuo se i na nedavno pismo evropskih i zapadnih političara.

Ocenjuje da je pismo „samo formalno naslovljeno na njega“, a da je „suštinski protiv Srbije“.

„Zato što oni kažu da bi bio dobar onaj u Srbiji koji bi priznao nezavisnost Kosova, a ja sam kriv zato što ne priznajem nezavisnost Kosova i time izazivam nestabilnost u regionu i pravim probleme… Izazivam nestabilnost u regionu jer se zalažem za prava srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, isto i u Crnoj Gori, to je moja krivica. Ja sam ponosan na tu krivicu“, kazao je, dodajući da je ponosan i na napade od strane političara kao što su Ališa Kerns, Bob Mendez. Ali je ponosan, dodaje, što među potpisnicima nema onih kojih je ranije bilo.

„Kampanja da bi se pripremilo tle za udar po Srbiji i po Srbima ma gde da žive“

„Prvo su pre pet godina krenuli u kriminalizaciju Srba sa severa Kosova. Onda nam objašnjavaju da je Republika Srpska u stvari entitet i pojam koji je ružan, odvratan i da nigde više nećemo da vidimo Republiku Srpsku. Prvo Republika Srpska je dejtonska tvorevina… Ali to je taj sinhronizovan napad na Srbe i iznutra i spolja. Na Srbe na severu Kosova i Metohije koji se kriminalizuju, da svima bude jasno da kad Kurti krene na njih da je krenuo zato što su to ‘kriminalci’, ‘ubice’ i tako dalje, gde svi u Beogradu znaju da je, ne znam, ‘Radoičić ubio Ivanovića’, da je ovaj ubio ovoga i onoga. Na kraju ni Albanci nemaju optužnicu protiv Radoičića. Ali samo hoću da vam kažem koliko laži smo sve slušali. Od Ališe Kerns koja govori kako naši sveštenici prenose oružje i kako u vozilima hitne pomoći prenosimo oružje. Laž do laži, ali je neophodna kampanja da bi se pripremilo tle za udar po Srbiji i po Srbima ma gde da žive“.

Kaže da ga pismo nije „naročito uznemirilo“, jer je to bio „očajnički pokušaj“ onih ljudi koji „svakodnevno pokušavaju da izazivaju sukobe, koji hapse naše ljude čak i na prevaru, dogovore se da dođu u među zonu pa ih otimaju, otimaju dozvole Telekomu…“.

Dodaje i da se radi o ispunjavanju „enverističke agende“ i da Srbije ne želi u tome da učestvuje, da će se boriti za oslobađanje uhapšenih Srba i da će uvek biti uz srpski narod na Kosovu.

„Suština politike koju vodimo je samostalna, nezavisna Srbija koja se nalazi na evropskom putu ali koja čuva svoje veze sa svojim tradicionalnim prijateljima. Mi donosimo odluke – to je naša politika, to je naša stolica, ne interesuje nas da budemo u vašoj stolici, hoćemo da budemo u svojoj stolici“ – zaključio je Predsednik Srbije.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.