Vučić na GS UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. zasedanju Generalne skupštine UN-a. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen.
Image
Foto: Profimedia

Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić, ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. Napominje da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

Srbija posvećena obezbeđivanju mirnog suživota Srba i Albanaca i saradnji u regionu. Srbija veruje da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, te, ističe Vučić, ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca.

“Mir i stabilnost regiona nema alternativu. Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU“, naglasio je Vučić.

Pomenuo je i da su različita tumačenja istorije uzrok mnogih neslaganja i otvorenih pitanja u našem regionu, ali da veruje u budućnost i u to da imamo kapacitet i sposobnost da, uz zajedničke napore, pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje – a to je briga za dobrobit naših naroda.

“Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost. Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas, iz Beograda skoro do Jadranskog mora imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative ‘Otvoreni Balkan‘, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je “Otvoreni Balkan“ popravio i političku atmosferu, da Srbija takav pristup ima prema svim susedima, te da je ključni interes očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima.

“Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta“, kazao je Vučić.

Naveo je da je najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a u tom kontekstu pomenuo je i EKSPO 2027, kojem će Beograd biti domaćin.

Srbija je na evropskom putu, čuvamo tradicionalna prijateljstva

Vučić je ponovio da se Srbija nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje.

“Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa NRK, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou“, kazao je Vučić.

Ne prekidamo, dodao je, ni važne istorijske veze sa Ruskom Federacijom.

Većini za koju ne postoje dupli standardi – čuvajući naše granice, čuvate i svoje Vučić je ipak zahvalio globalnoj većini, napomenuvši da znatno više od polovine članica UN na primeru Srbije podržava Povelju UN i ne podržava njeno nasilno rasparčavanje.

“Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate i naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira“, rekao je Vučić.

Istakao je da Republika Srbija, njena vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

“To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Disbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv“, rekao je Vučić.

U tom kontekstu, objasnio je da diskusija sa Vladom u Prištini često deluje više kao monolog nego dijalog.

“Jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština“, rekao je.

Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

“To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje“, rekao je.

Te apele, ističe, kontinuirano upućujemo već decenijama.

“Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih – država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja“, rekao je Vučić.

Bez morala u svetskoj politici, ulazimo u eru velikih podela i sukoba

Vučić je poručio da je pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju.

“Kada se takva politika vodi, kada morala nema u svetskoj politici, onda je jasno da ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih ekonomskih, već i vojnih. I baš u ovakvoj teškoj situaciji, Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na sve naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanjem sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnji ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnost upravo ono što nas ujedinjuje“, kaže Vučić.

Zato, dodaje, pružamo punu podršku svim važnim reformskim procesima same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN, u cilju daljeg jačanja uloge ove najvažnije svetske organizacije.

“Za očuvanje globalnog mira i kako ne bismo svi nestali u darvinističkom obračunu velikih sila, neophodno je da se udružimo, baš kao pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN“, rekao je Vučić.

Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN

Jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi, i svojom nevelikom snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet, poručio je Vučić.

Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN, ističe Predsednik Srbije.

Skok etnički motivisanih napada nad Srbima na KiM

Od kako su EU i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije tzv. „vlade Kosova“, zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50 odsto, dok su u istom peridu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza, rekao je Vučić.

„Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina upucani su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvuju neki – od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KSB suprotno R1244 SB UN.

Sedmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN“ – rekao je Vučić.

„Iako ne postoji ni jedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac – pogađajte: krive su obe strane. Za razliku od 1999. kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji ostavljajući krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika u scenama veoma sličnim onima koje danas na žalost gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se ogoljeni teror za koji i sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima – dešava nad Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema poziva na akciju, nema ničega“, kazao je takođe Predsednik Srbije.

Ogoljeno nasilje nad Srbima na KiM

Predsednik Srbije je rekao da se danas na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

Podseća da se prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i poručio malobrojnim preostalim Srbima na KiM da će Srbi, “da pate i plate grešku koju su napravili“.

Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost, moguće je, dodao je Vučić.

„Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora“, rekao je Vučić.

Principi se ne menjaju od prilike do prilike

Predsednik sam Srbije u drugom mandatu, bezbroj puta sam bio pod različitim političkim pritiscima, politički sam veteran, i ono što ću vam reći je za mene danas najvažnije, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, principi se ne menjaju od prilike do prilike.

„Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije tako, onda to više nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući“, rekao je.

Mir – zabranjena reč

Reč mir je postala zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce, ukazao je Vučić.

I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima
odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe.

Svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine. Gore od svega je to što nam svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, napominje Vučić.

Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta – ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak, rekao je Vučić.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije

Vučić je napomenuo da je ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji.

Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji, dodaje on.

Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica UN, ali i Saveta Evrope, Oebsa i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice, kaže Vučić.

Besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti sprovodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio, istakao je Vučić.

Od trenutka pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70 odsto Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi, kaže Predsednik Srbije.

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države

Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji, naveo je Vučić.

Kada su „taj posao, završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima“.

„A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova“, rekao je predsednik.

Gotovo sve zapadne zemlje brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN

Vučić je rekao da je nemačka ministarka rekla da se Nemačka čvrsto poštuje Povelju UN i da se nikada neće odreći toga.

„Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Skoro sve zapadne zemlje brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovoj organizaciji, gazeći baš sve one principe koje danas brane“, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća SB UN – bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

„Nisu se smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili tu priču, iste reči, ista objašnjenja“, podvukao je Vučić.

Primena dvostrukih aršina

Svi govornici do sada, kaže predsednik, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi, rekao je Vučić u govoru pred Generalnom skupštinom.

„Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima, koji su prekršeni i koji su nas doveli u situaciju u kojoj smo danas i često smo meta napada, od strane najmoćnijih zemalja sveta“, istakao je Vučić.

Posebno onih, kako dodaje, koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla, drže političke i moralne pridike.

„U ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I mislim da je svako u ovoj sali to mogao da podrži“, kazao je Predsednik Srbije.

Ja kao predsednik Srbije sa neskrivenom radošću sam to podržao. Jedini problem u svemu tome je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora video u njegovim prostorijama predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, nastale secesijom od teritorije Srbije, naveo je Vučić.

Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima se svi danas suočavamo

Vučić je rekao da, kako kaže, ne može i nema pravo da, kao predsednik “jedne nevelike zemlje“, govori o odnosima između velikih sila, ali da može i hoće da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

“Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim“, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u Njujorku, svet nije postao ni bolje ni bezbednije mesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

„I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji“, rekao je Vučić.

Vučić: Povelja UN jedina je suštinska odbrana svetskog mira

Aleksandar Vučić je, na početku obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, poručio da se obraća kao predstavnik slobodne i nezavisne zemlje, koja se nalazi na putu ka EU, ali koja istovremeno, kako je rekao, “nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila“.

“Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga, zalog samog opstanka ljudske civilizacije“, rekao je Vučić.

Istakao je da novi globalni talas ratova i nasilja, koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti, jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN.

Naveo je da svi za tom govornicom govore o svojim problemima, uz neretko obračunavanje sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem i udvaranje sopstvenom javnom mnjenju, “pričajući bajke iz budućnosti“, ali uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari.

Upitavši kakva je budućnost sveta, Vučić navodi da su svi čuli upozoravajuće reči generalnog sekretara Antonija Guteresa, ali da ga je malo ko slušao. Dodaje da u eri “lajkova“ i posvećivanja pažnje kućnim ljubimcima više nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Uoči obraćanja na Generalnoj skupštini, Vučić je rekao da ćemo pokazati da se držimo principa i poštovanja međunarodnog prava.

„Ono šta ćemo mi da kažemo je da ćemo da se držimo principa, da se držimo poštovanja međunarodnog prava. Mi smo mala zemlja, nemamo za šta drugo da se uhvatimo. Nemamo ni nuklearne bojeve glave, ni nevidljive avione, ni nosače avione, ništa od toga nemamo i ne možemo po tom pitanju da se takmičimo sa velikima. Ali imamo želju da živimo na svojim ognjištima, na ognjištima naših dedova i pradedova i samo da budemo svoji na svome“, rekao je Vučić za RTS.

Predsednik je na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao niz bilateralnih susreta.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.