Vučić: Ne verujem da će Ohridski sporazum uvrstiti u Poglavlje 35, time bi zatvorili vrata za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za da ne očekuje da će se u Poglavlje 35 u pregovorima sa EU uvrstiti Ohridski sporazum, jer bi time de fakto zatvorili vrata za Srbiju.
Image
Foto: Beta/Miloš Miškov

Na samitu o klimatskim promenama u Dubaiju učestvuje 170 svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Mediji su ranije preneli da će Savet EU predložiti Evropskoj komisiji da se u pregovarački proces, odnosno u Poglavlje 35, uvrsti Ohridski sporazum.

Vučić smatra da se to neće desiti, jer bi time evropska vrata za Srbiju bila zatvorena.

„Ja ne mislim da je moguće da to bude u celini deo pregovaračkog poglavlja zato što bi time de fakto zatvorili vrata za Srbiju. Dakle, postoje stvari koje smo mi rekli da hoćemo da implementiramo i šta je to što je, i to sam nebrojeno puta rekao i Šolcu i Makronu i svima drugima, apsolutno nemoguće. Ako vi stavite u to da je članstvo Kosova u UN deo poglavlja 35, onda nam je jasno da ne želite Srbiju“, naveo je Vučić.

Rekao je i da je Srbija spremna za otvaranje jednog klastera, kao i da se nakon nekog perioda i zatvore poglavlja u okviru tog klastera.

„Za mene je važno da budemo na evropskom putu, važno je da šaljemo i dobre poruke po tom pitanju, ali je važno da ljudi vide da zemlja dobro radi, da i naša ekonomija, da i kada radimo na energetici, da radimo dobre stvari za zemlju, da radimo ono što podržava Evropska unija, a da u stvari to zavisi od političkih kriterijuma, a to je uvek Kosovo i Metohija“, naveo je Vučić.

Srednjoškolci bi do sledećeg petka trebalo da dobiju jednokratnu pomoć

Penzionerima je ovih dana isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara, a sada studenti mogu da počnu da koriste studentske kartice.

„Studentske kartice su od danas aktivne ili efektivne i studenti mogu da ih koriste. Presrećan sam što su naši penzioneri dobili tih 20.000 dinara. Verujem da će i oni moći nešto da kupe sebi, ali će moći da kupe i svojim bližnjima, da ih obraduju nečim. Lep dan za njih, malo naše pažnje za njihovo strpljenje i za sve ono što su za zemlju uvek bili spremni da učine“, rekao je Vučić.

Istakao je i da bi u ponedeljak svim jedinicama lokalne samouprave trebalo da bude uplaćen novac, što znači da bi do petka svi srednjoškolci trebalo da dobiju novac, odnosno njihove majke ili staratelji.

U Beogradu najpre Đorđa Meloni, pa azerbejdžanski i bugarski predsednik

Italijanska premijerka Đorđa Meloni stiže prekosutra u Beograd. Ona se zalaže za to da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom.

„Biće i to tema razgovora, ali biće tema i naša bilateralna saradnja, naši ekonomski odnosi. Italija nam je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju, i to dolazi pravo odavde. To je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari“, naveo je Vučić.

Navodi da će 10. decembra u Srbiju doći azerbejdžanski i bugarski predsednik.

„Ja neću moći da otvorim interkonektor zbog naših izbora, ali ću ih ugostiti bilateralno što je važno takođe zbog dogovora o pogledima na budućnost, ali i zbog drugih važnih komšijskih pitanja koje imamo sa našim bugarskim partnerima“, zaključio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.