Vučić o sednici SB UN: Mala, ali značajna pobeda Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je zadovoljan onim što je čuo na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN i istakao da su poruke Srbije bile sadržajne, jasne, odgovorne i ozbiljne.
Image
Foto: Alo/Tanjug

Kako god okrenete, ovo je jedna mala, ali značajna pobeda Srbije, naglasio je srpski predsednik.

„Videli ste argumentaciju koja se zasniva na ličnoj mržnji… Kada ne možete da odgovorite na argumente o ZSO, o napadima na Srbe, o tome zašto maltretirate zaposlene u srpskim ambulantama, domovima zdravlja i opštinama, kakva je to robusna demokratija gde je izlaznost tri odsto, onda morate da krenete sa ličnim uvredama. Dobro je što nisu imali ozbiljniju argumentaciju od toga“, rekao je Vučić novinarima nakon sednice.

Ukazao je da je zadovoljan „onim što smo mogli da čujemo na sednici Saveta bezbednosti“.

Prema njegovim rečima, tek će analizirati sednicu, ali da misli da je na srpskoj strani bilo sedam od 15 zemalja koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

„Oko jedne nismo saglasni, ali po govoru koji je ta zemlja održala rekao bih da smo mi u pravu. Zadovoljan sam onim što smo mogli da čujemo. Najoštriji protiv nas i najviše na strani Prištine su bile Velika Britanija i Švajcarska. Bio sam iznenađen veoma korektnim istupom Francuza. Izuzetni su istupi Alžira, Kine, Rusije, Ekvadora, Sijera Leonea, Mozambika“, zaključio je Vučić.

Dodao je da su bili korektni i istupi Koreje i Malte koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Ističe da je najvažnije „što smo činjenicama govorili o onome što se dešava na Kosovu i Metohiji“.

„Naravno, ovo neće rešiti probleme na KiM, mi sutra nećemo moći da prenosimo dinare, ali naš narod treba da zna da ćemo se boriti za njih, kao što ćemo se boriti za istinu uvek i celog života“, rekao je Vučić.

Ističe da je to možda teži ali, kako kaže, slobodarski srpski put.

„Ponosan sam na Srbiju, na Srbiju svih nas, koja sme da se ponaša ozbiljno i odgovorno, ali koja sme da čuva svoj slobodarski duh i da u lice kaže popu pop, bobu bob i da čuva svoju zemlju i da štiti svoju budućnost“, naglasio je Vučić.

„Pokazali smo da smo spremni da se borimo za Srbiju“

Ističe da je važno „što smo ovom sednicom otvorenom za javnost dobili to da se čuju naši argumenti“.

„A koje mnogi bezbroj puta ne bi želeli ili nikada nisu hteli da čuju. To je čini mi se nešto važno što smo dobili“, dodao je.

Pored toga, navodi da je američka predstavnica rekla da nije UN mesto za razgovor o Kosovu i Metohiji.

„Nažalost, odlukama iz 2010. godine i nekih drugih ovo mesto nije bilo važno za odlučivanje o KiM. Ja sam srećan što iako su mi govorili da nikada neću tražiti sednicu Saveta bezbednosti, tražili smo je, i zahvalan sam svima što su prihvatili tu sednicu i što smo na kraju imali otvorenu sednicu“, dodao je Vučić.

„Kako god okrenete, ovo je jedna mala, ali značajna pobeda Srbije“, istakao je srpski predsednik.

Zahvalio se celom timu koji je učestvovao i istakao da su dali sve od sebe.

„Pokazali smo da smo spremni da se borimo za svoju Srbiju i da se ne plašimo bilo kakvih konsekvenci i borićemo se za svoj narod na Kosovu i Metohiji i bićemo uz njih. Ne moraju da brinu, mogu da budu tehnički problemi po nekoliko dana, ali staraćemo se o njima i brinućemo se o njima. Nikada Srbija svoj narod na KiM neće ostaviti i nikada se svoje zemlje neće odreći“, naveo je Vučić.

„Kurti beži kao đavo od krsta od ZSO“

Na pitanje da li je u ovakvim okolnostima moguće nastaviti dijalog, Vučić kaže da jeste.

„Samo nam rešite više Zajednicu srpskih opština, 11 godina to stoji. Kurti je nije ni pomenuo, neće da je pominju. Ali svi koji štite Kurtija pominju Banjsku, jer je to jedino što mogu da pomenu. Ja ne bežim od odgovora na to pitanje, ali Kurti beži kao đavo od krsta od ZSO, kao i oni da to pomenu“, rekao je Vučić.

„Kao i 2013. i 2015. godine, za šta nam je (Boris) Pistorijus rekao da ima paralenih struktura. Nema paralelenih struktura, zato što sve što danas finansiramo je deo predviđene ZSO. I po vašem papiru, papiru iz EU, to mora da bude finansirano od Srbije. To sam pokušao danas u dva navrata da kažem“, zaključio je Vučić.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.