Vučić sa Lajčakom u Davosu: Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaro je danas u Davosu, na margini Svetskog ekonomskog foruma sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kome je ukazao ...
Image
Mesto: Davos Datum: Wed Jan 17 14:29:14 CET 2024 Dogadjaj: POLITIKA - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčako, na marginama Foruma u Davosu u Davosu. Ličnosti: Aleksandar Vučić Izvor: FoNet/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaro je danas u Davosu, na margini Svetskog ekonomskog foruma sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kome je ukazao da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa.

Vučić je na svom Instagram profilu „budućnostsrbijeav“ napisao da je imao „otvoren razgovor“ sa Lajčakom tokom Svetskog ekonomskog foruma „o situaciji na Kosovu i Metohiji i pretnjama sa kojima se svakodnevno suočava srpsko stanovništvo, a koje ugrožavaju mir i stabilnost regiona“.

„Ponovio sam da Srbija nastavlja da vodi odgovornu politiku zasnovanu na dijalogu i međunarodnom pravu, ali i upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u procesu normalizacije odnosa“, napisao je Vučić.

Portparol EU je najavio ranije da će se Lajčak na margini Foruma sastati sa Vučićem kao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, ali da neće biti zajedničkog trilateralnog susreta.

Vučić je rekao da je zamolio Lajčaka da se zaustavi „pokušaj“ premijera Kosova Aljbina Kurtija da „uništi dijalog“.

„Kurti želi da nam onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, verujem da to nije u interesu ni Evrope, ni sveta. Tražio sam podršku, ne za Srbiju, već za obične ljude“, rekao je Vučić. Dodao je da to „ne bi značilo tihi, već glasni odlazak Srba sa Kosova“.

„Tražio sam da se ljudima sa Kosovu i Metohiji omogući da ostanu da žive na svojim ognjištima u skladu sa sporazumima i principima iz 2015. koji smo potpisali Isa Mustafa i ja, i u skladu sa novim planom ZSO koji je podnela EU, Nemci i Francuzi. Ako neko i to hoće da sruši, šta Srbima ostaje? To je najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada i najavili su da bi mogli od početka februara da krenu u tu operaciju“, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o tome da li su SAD i Lajčak svesni pretnji po srpski narod ako Priština krene u sprovođenje odluke o ukidanju platnog prometa sa Srbijom, Vučić je istakao da nije na njemu da govori u tuđe ime, ali da će o tom pitanju nastaviti da razgovara i sa predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije.

„Na kraju svi moraju da razumeju o čemu je reč. Reč je o pokušaju ukidanja dijaloga i pokušaju progona srpskog stanovništva sa Kosovu i Metohiji. I to je suština svega. Oni neka vam kažu kako razumeju, ne mogu ja u njihovo ime da govorim, ali mislim da su svesni posledica i da će pomoći da do takvih stvari ne dođe, nadam se“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da je sinoć imao „dug i sadržajan“ razgovor duži od dva i po sata, od čega sat samo o Kosovu, s ;pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom.

„Sve sam mu rekao i on me je saslušao na veoma pažljiv način sve što sam imao da kažem. Govorio sam veoma otvoreno i iskreno“, rekao je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.