Vučić sa Zelenskim: Ukrajina ostaje pri stavu da neće priznati Kosovo

Objasnio mu situaciju oko Kosova
Image
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav/PrtSc

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se u Atini sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, kazao je da su imali „dobar i otvoren razgovor o svim važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za ceo region i svet“, prenosi N1.

„Osvrnuli smo se na dešavanja u Ukrajini i na KiM, a ja sam još jednom istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što jasno i nedvosmisleno govorimo od početka sukoba“, napisao je Vučić na Instagramu.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Zelenskim kazao da ga je ukrajinski predsednik pitao kakvo je stanje, šta ljudi misle u Srbiji, zašto to misle.

„Potvrdio sam činjenicu da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, i da se to neće menjati, za razliku od nekih koji bi da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, a ne bi da poštuju teritorijalni integritet Srbije“, poručio je Vučić.

Dodao je da je objasnio situaciju oko Kosova.

Razgovarali smo o različitim oblicima saradnje u budućnosti

„Mislim da neće biti promena u stavu Ukrajine prema Srbiji i poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i podržali smo Ukrajinu na evropskom putu“, kazao je Vučić.

Naveo je i da su razgovarali o različitim oblicima saradnje u budućnosti.

Kovačevski negodovao zbog posete Kurtija Tetovu

Istakao je da je razgovarao i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim koji je, kako je dodao, negodovao zbog posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija Tetovu, van protokola, kada su isticane zastave „Velike Albanije“, prenosi Tanjug.

„On je oštro govorio protiv Kurtija, a to je mnoge iznenadilo i nije im se svidelo“, rekao je Vučić i naglasio da zvaničnici u Srbiji moraju da budu pažljiviji kako u medijima ne bi izašlo ništa što bi moglo da bude iskorišćeno protiv Srbije kako bi rekli da smo i mi isti kao Kurti.

„Zato sam se Kovačevskom izvinio zbog bilo čega što je neko mogao reći da se oni osećaju loše, Makedonci su naša braća i nikakav problem sa njima nemamo“, naveo je Vučić na konferenciji za medije u Atini, posle sastanka sa evropskim čelnicima i sastanka u „u četiri oka“ sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim

Predsednik Srbije je naveo da očekuje da će u decembru Ukrajina i Moldavija dobiti datum za početak pregovora za pridruženje Evropskoj uniji.

„Moramo da imamo u vidu šta je apsorciona moć EU. Deset zemalja finasira sve ostale. Oni danas naravno guraju Ukrajinu, jer je Ukrajina u ratu i radi posao za sve njih i mora da dobije neki podstrek, ali čim čujem primedbe o vladavini prava, ja znam kuda sve to vodi. Za nas je važno da racionalno razmotrimo šta možemo sa EU da radimo. Važno je to što su rekli o jedinstvenom ekonomskom tržištu. To nije lako za nas, ali je to za nas jako važno, jer bi dodatno podstaklo rast u našoj zemlji i bili bismo privlačniji stranim investicijama. Moramo da ih privlačimo još više u budućnosti, ako želimo dalji rast“, rekao je Vučić.

Istakao je i da je „vrlo sadržajan govor održao i premijer Hrvatske Andrej Plenković“, što za njega kako kaže, nije lako da prizna.

„Ozbiljan, sistematičan i racionalan pristup budućim evropskim pitanjima. Naše je da naš put nastavimo, ali da gledamo uvek šta je najbolje što možemo da izvučemo za našu zemlju“, dodao je Vučić.

Vučić boravi u Atini, gde je sinoć grčki premijer Kirijakos Micotakis organizovao neformalnu večeru za lidere regiona.

Na sastanku, koji je održan u vili Maksimos, razgovaralo se o proširenju i evropskoj budućnosti regiona, kao i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Na večeri su, pored Vučića, bili prisutni predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsednica Ministarskog saveta Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, kosovski premijer Aljbin Kurti, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.