Vučić: Slede najteži pritisci na Srbiju, Zapad se plaši Kurtijevih botova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Beograd narednih dana i nedelja očekuju najveći i najteži pritsici do sada u vezi sa Kosovom i uvođenjem sankcija Ruskoj Federaciji.
Image
Foto: RTS/PrtSc

Vučić je za RTS rekao da tekstovi koji su se prethodnih dana pojavili u CNN-u i pojedinim nemačkim medijima, nisu usmereni protiv njega, nego protiv Srbije.

Svi ti tekstovi su, kako je rekao, iste sadržine – da je on kriv, jer podržava Srbe na Kosovu, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

„Šta je to Srbija uradila? Koju reč je neko izgovorio? Koji potez? Nijedan! Reč je organizovanoj kampanji, o pripremi onoga što sledi od sledeće nedelje. Očekujem velike i teške pritiske po pitanju sankcija Ruskoj Federaciji, verovatno najtežim do sada“, rekao je Vučić.

Dodao je i kako se obruč po pitanju sakncija Rusiji „polako zatvara“, i da cela politička i medijska scena liči na film „Tri karte za Holivud“, i da su svi postali Amerikanci ili Rusi, a da nigde, kako je rekao, nema Srba.

„Gledaju da me u potpunosti izoluju (na političkoj sceni), da svi počnu da rade suštinski za neke druge sile, ne bi li primorali Srbiju da promeni svoju politiku. Ja to ne isključujem, ali mi ne izgleda sasvim verovatno“, poručio je.

Ocenio je da je situacija u Ukrajini takva da je jasno da se i jedna i druga strana ne mogu pobediti na bojnom polju, i da zato Zapad gleda da „učvrsti front“ prema Ruskoj Federaciji.

„Baš njih briga što imaju veću trgovinsku razmenu sa Rusijom nego Srbija“, kazao je Vučić.

Kada je o Kosovu reč, Vučić je rekao da Zapad ne osuđuje politiku „Velike Albanije“ koju, kako tvrdi, sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Pa ćute, njih ne interesuje priča o Velikoj Albaniji. To je loše, ali ti loši momci su ‘naši momci’, ali moramo da gazimo ove druge dok ne prihvate nezavisno Kosovo“, rekao je Vučić.

Dodao je i da greši svako ko veruje da će neko u Briselu da pritisne Kurtija da odustane od politike stvaranja „Velike Albanije“ i da ga „ubedi da ne bude sledbenik Envera Hodže i Adema Demaćija“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je u Kišinjevu razgovarao sa francuskim predsednikom Emaunuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i da je bio „veoma ljut na tom sastanku“, jer su od njega tražili da Srbi učestvuju na izborima na severu Kosova.

„Nema Zajednice srpskih opština deset godina, a kažu uslov je iz Briselskog sporazuma da Srbi učestvuju na izborima (…) rekli su da će albanski gradonačelnici (na severu) da podnesu ostavke, pa ovaj jedan neće da podnese jer je Demaćijev neki rođak, i tako vas dovode sve liniju po liniju, i oni njima polako podilaze. U svakom trenutku, kažu, spremne su sankcije protiv Srbije. Plaše se Kurtijevih botova, nećete verovati, bukvalno se plaše Kurtijevih botova i ovih političkih penzionera koji su ceo život posvetili napadima na Srbiju“, ocenio je Vučić.

RTS/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.