Vučić: Zatražio sam da NATO preuzme kontrolu i Srbima obezbedi dostojan život

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da je „KFOR jedina institucija“ na Kosovu koja „kako-tako ...
Image
Foto: Video printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da je „KFOR jedina institucija“ na Kosovu koja „kako-tako nešto radi“ radi smirivanja tamošnjih tenzija i da je zatražio da severnoatlantska alijansa „preuzme kontrolu“ i Srbima na Kosovu obezbedi život dostojan čoveka.

Vučić je rekao novinarima da je siguran da NATO ne želi da Srbi budu proterani sa svojih ognjišta, i da je zajednički imenitelj njegovih današnjih razgovora sa Stolternbergom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine „želja da se do deeskalacije dođe što pre“.

„Potrebna nam je saradnja sa KFOR-om i NATO“, rekao je predsednik Srbije, ukazavši da je danas zatražio značajniju ulogu KFOR-a u smirivanju tenzija, i ocenivši da je sastanak sa Stoltenbergom bio „korektan“ i da je Stoltenberg „korektan čovek“.

Prema njegovim rečima, Stoltenbergu je ukazano da po rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, ništa što predstavlja kontinuitet Oslobodilačke vojske Kosova ne može da postoji, a da premijer Kosova Aljbin Kurti „kaže da je kosovska policija naslednica OVK“.

Vučić je u razgovoru sa novinarima istakao da je izveštaj koji je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eksobar podneo Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD „mnogo bolji nego pre dva meseca“.

„Kada ste mogli da čujete bolji izveštaj u američkom Kongresu po pitanju Kosova i Metohije, od 1995. godine? Nikada, naravno. Kada ste mogli da čujete da Srbija nije jedini krivac za sve ove godine? Pa, niste“, rekao je Vučić.

Vučić je poručio da Srbe na Kosovu štite jedinstvo i borba, država Srbija i međunarodno pravo.

„Većinski je pravni problem, po Rezoluciji 1244 vojska Kosova ne može da postoji na Kosovu i Metohiji. Prema Povelji Ujedinjenih nacija i Rezoluciji 1244. Dole su njihova oklopna vozila i njihovo naoružanje, šta očekuju kao reakciju“, upitao je Vučić nakon sastanka u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Vučić je ocenio da je Srbija svesna opasnosti koje vrebaju Srbe na Kosovu i Metohiji i da preduzima mere da zaštite stanovništvo.

„Građani Srbije imaju odgovorno rukovodstvo koje zna da se neko ponaša protivpravno i spremni smo u potpunosti, iznenađenja nema. Na nama je da sačuvamo i obezbedimo mir na Kosovu“, ocenio je Vučić.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.