Zahtev Kosova za članstvo u Savet Evrope među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja PSSE

Saopšteno iz SE
Image
Foto: AFP

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koje biti održano u Strazburu od 15. do 19. aprila 2024. godine, saopštila je danas ta organizacija.

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio 27. marta u Parizu mišljenje izvestiteljke Dore Bakojani (Bakoyannis) kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope. Taj komitet je tada naveo da je sledeći korak sredinom aprila glasanje PSSE o kandidaturi Kosova za prijem u Savet Evrope, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina.

U saopštenju PSSE, Kosovo se piše sa zvezdicom a na kraju je fusnota u kojoj se navodi da svako pominjanje Kosova, bilo da je reč o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, biće u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i bez prejudiciranja statusa Kosova.

Od drugih tema, tokom zasedanja PSSE će biti održana zajednička debata o „smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije“, uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tema biti i „proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji“.

PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.

Zatražena je hitna debata u vezi sa „nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“. Biće i debata o „ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi“.

PSSE će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.

Skupština Saveta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom ; da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasedanja.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.