Zamenik šefa kosovske diplomatije: ZSO nije preduslov za članstvo u Savet Evrope

Kaže Krešnik Ahmeti
Image
Foto: AFP

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Krešnik (Kreshnik) Ahmeti rekao je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) nije preduslov za prijem Kosova u Savet Evrope, nakon glasina da bi Priština trebalo da preduzme korake u tom pravcu pre odlučujućeg glasanja o prijemu u članstvo u toj organizaciji u maju.

Ahmeti je na pres-konferenciji u Prištini, dan nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope preporučila svom Komitetu ministara da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo, istakao da je osnivanje ZSO uslov nakon prijema.

„Jedanaesti član izveštaja Dore Bakojani [o Kosovu] jasno pokazuje da, što se tiče ove obaveze, nju treba da reši nakon članstva [u Savet Evrope]“, rekao je Ahmeti na pitanje da li će Kosovo poslati nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu uoči glasanja u maju.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope uputiće predlog za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan 16. i 17. maja u Strazburu.

Beograd i Priština postigli su dogovor o ZSO 2013. godine, a zatim 2015. o principima njenog osnivanja.

Međutim, kosovski Ustavni sud je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u punoj saglasnosti sa Ustavom.

Međunarodna zajednica je krajem prošle godine strankama predstavila nacrt statuta ZSO. Stranke su prvobitno rekle da to prihvataju u principu, ali nisu preduzele nikakve korake.

Ahmeti je naglasio da je u izveštaju grčka poslanica „Dora Bakojani 16. aprila jasno i otvoreno rekla da to [formiranje Zajednice] nije nešto što se može postići u ovom trenutku, jer ova tema spada u proces koji ne zavisi samo od Kosova, već su ovde tri strane: Kosovo, Evropska unija i Srbija“.

Bakojani je, govoreći o formiranju ZSO, ocenila da je reč o pitanju koje je u „unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze sa prijemom u Savet Evrope“.

U diplomatskim krugovima se šuška da članstvo Kosova u Savet Evrope možda neće biti stavljeno na dnevni red sastanka Komiteta ministara u maju.

Ovo se odnosi i na aktivnost zemalja Kvinte – Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije – koje inače podržavaju Kosovo, ali žele da Priština krene ka uspostavljanju ZSO.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.