Zaporožac: Svi đaci na KiM u školskim klupama

Nova školska godina počinje danas, a zvono je zazvonilo i u svim školama na Kosovu i Metohiji koje rade u sistemu Republike Srbije.
Image
Foto: TV Most

„U svim školama na teritoriji Kosova i Metohije, zazvonilo je školsko zvono i đaci su u školskim klupama i škole su pune đačkih osmeha i radosti. Nikada, ni u jednom trenutku, nismo razmatrali opciju onlajn nastave“, naveo je načelnik Školske uprave za Kosovo i Metohiju, Ivan Zaporožac.

Dodaje da ova školska godina na severu Kosova počinje pod drugačijim okolnostima.

„Apsolutno svi zaposleni su dobili zadatak da vode računa o bezbednosti, o uslovima u kojima đaci pohađaju nastavu i siguran sam da će to biti tako“, istakao je.

On je jutros obišao Srednju školu koja se nalazi u sklopu zgrade Opštine Zvečan u kojoj su od 26. maja raspoređeni pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije, a potom i KFOR-a.

„Došao sam da obiđem školu, nastavnike, učenike, da vidim u kojim uslovima će raditi u narednim danima i da dam podršku zaposlenima i učenicima“, kazao je Zaporožac.

Foto: Kontakt Plus

Kaže i da je razgovarao sa predstavnicima KFOR-a, odnosno njihovim timom za vezu, o unapređenju bezbednosti đaka.

„Obećali su da će razgovarati sa svojim pretpostavljenima i očekujem da će se bezbednost učenika podići na jedan viši nivo“, naglasio je Zaporožac.

U opštini Zvečan od juče su turski kontingent KFOR-a zamenili vojnici iz Letonije. Pristup školi je moguć sa donje strane opštinskog objekta, odnosno iz pravca OŠ „Vuk Karadžić“. Tu su raspoređeni pripadnici kao i više vozila KFOR-a, kao i jedno oklopno vozilo specijalne jedinice Kosovske policije. Ispred same zgrade opštine Zvečan mobilna metalna ograda pomerena je bliže opštinskom objektu. Građani i dalje protestuju.

Za razliku od prošlih školskih godina na čitavoj teritoriji Republike Srbije, ova godina će započeti takođe na jedan drugačiji način, a usled tragedije koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu. Prema rečima načelnika Školske uprave, prve dve nedelje će biti posvećene međuljudskim odnosima.

„Đaci će imati priliku da iznesu ono što ih tišti, nastavnici će morati da uoče probleme koje imaju učenici, a i kolege međusobno, da apsolutno predupredimo sve što bi moglo u nekoj bliskoj ili daljoj budućnosti da nanese štetu našem obrazovnom procesu“, pojasnio je Zaporožac.

Prvog dana, đaci će biti upoznati sa planovima za školsku 2023/2024. godinu, a narednih nedelja će biti organizovane različite radionice koje će doprineti međusobnom zbližavanju svih u školama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.