Zvečanac zadržan na Jarinju jer nije imao pasoš za psa, policiju optužuje za prekomernu upotrebu sile

Muškarac srpske nacionalnosti zadržan je noćas na Jarinju, jer nije imao pasoš za psa, potvrđeno je za Kontakt Plus iz Kosovske policije.
Image
Foto: Kontakt Plus (arhiva)

Zvečanac Igor Dašić zadržan je noćas na prelazu Jarinje, jer nije imao pasoš za psa. Tvrdi da su nad njim pripadnici policije primenili silu. Protiv njih će, kako najavljuje, pokrenuti prijavu zbog prekomerne upotrebe sile i izazivanja verske i nacionalne mržnje. U policiji niti potvrđuju, niti demantuju ove optužbe, već navode da jedna osoba jeste zadržana na Jarinju, jer nije imala pasoš za psa.

Povodom tvrdnji ovog Zvečanca, obratili smo se Kosovskoj policiji.

Oni za Kontakt Plus navode da je noćas oko 01.20 zaustavljen sivi automobil iz pravca centralne Srbije, kojim je upravljao I. D., a koji nije imao potrebnu dokumentaciju za psa.

„Zbog neposedovanja dokumentacije za psa, po proceduri, obavešten je da ne može da uđe na teritoriju Republike Kosovo. Obavestili smo ga da pas ne može da uđe, ali da on može. Ovo lice se oglušilo o naređenje službenog lica odbivši da izađe iz automobila sa trake u ulaznoj liniji, pri čemu je i ovom radnjom ometalo saobraćaj“, navode u policiji.

U policiji dodaju da je u vezi sa ovim slučajem pokrenut predmet „Nepoštovanje naredbi službenog lica“, te da je zadržano lice pušteno.

Sa druge strane, Zvečanac Igor Dašić u izjavi za Kontakt Plus, potvrđuje da nije imao pasoš za psa i da je odbio da pomeri automobil, sve dok ne dođu novinari, kako bi zabeležili, kako je rekao, ponašanje policijskih službenika.

„Tačno je da sam rekao da neću da pomerim automobil, jer sam insistirao da dođu novinari da zabeleže kako se oni ponašaju. Nisam imao pasoš za psa. Rekao sam im da sam i ranije bez problema prolazio kroz prelaz bez pasoša za psa i zamolio ih da me puste. Kako sam izgovorio ‘prelaz’, oni su mi rekli: ‘Je l’ znaš da je ovo granica i da si ti došao u drugu državu?’ Rekao sam da neću da se pomerim i da ću da zovem novinare. ‘Prelaz’ ili ‘granica’, zar je bitno? Zavrnuli su mi ruke njih petorica. U jednom trenutku me je jedan od njih udario u potiljak. Stavili su mi lisice. Jedan od njih mi je držao predavanja o tome kako treba da se ponašam, da sam u ‘drugoj državi’ i kako treba da poštujem njihove zakone“, tvrdi ovaj Zvečanac.

Nakon toga, prema njegovim rečima, došao je šef smene za kojeg navodi da je bio korektan, koji je, nakon dobijene informacije da se radi o pasošu za psa, kako kaže Dašić „smirio tenzije“.

Dašić dodaje da je posle višesatnog zadržavanja, na kraju napisao izjavu, u kojoj je, kako kaže, naveo da će podneti prijavu protiv lica koje ga je, tvrdi, udarilo.

„Nisu mi dali da uzmem kopiju izjave, u kojoj sam naveo da ću tužiti osobu koja me je udarila, i da ću ići do kraja sve dok ne dobije otkaz, jer ovo nije način na koji treba da se ophode prema građanima.“

Igor Dašić najavljuje da će povodom ovog slučaja angažovati advokate, kako bi podneo prijavu protiv policijskih službenika zbog kako navodi, prekomerne upotrebe sile i izazivanja verske i nacionalne mržnje.

„Neću da mi dokazuješ tvoju ‘nezavisnost’ batinama, nego kompromisom“, kaže ovaj Zvečanac.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.