Austrijske književnice u petak gošće Akvarijusa

Austrijske književnice Barbi Marković i Friederike Gösweiner biće gošće mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u petak 24. maja.
Image
Foto: PKC "Akvarijus"

Barbi Marković je rođena kao Barbara Marković u Beogradu 2006. godine, gde je studirala germanistiku. Od 2006. godine živi u Beču, i predstavlja deo talasa pisaca koji su odrasli na prostoru nekadašnje Jugoslavije a sada oživljavaju književnu scenu na nemačkom jeziku. Njeni romani „Izlaženje“ (2006), „Superherojke“ (2016) i „Screwed-Up Times“ (2021), delimično su autobiografske knjige koje su se uglavnom bavile njenim balkanskim poreklom.

Njena najnovija knjiga „Mini horor“ (2023) sastavljena od kratkih horor priča, osvojila je ovogodišnju nagradu za beletristiku na Sajmu knjiga u Lajpcigu. Barbi Marković je 2023. godine dobila i prestižnu Berlinsku nagradu za književnost.

Friederike Gösweiner, rođena 1980. godine u Rumu u Austriji, književnica je, kritičarka i urednica austrijskog lista Die Presse. Njen debitantski roman „Tužna sloboda“ (Traurige Freiheit, 2016) nagrađen je Austrijskom književnom nagradom, a njen drugi roman Regenbogenweiß (2022) nagradom Hilde Zach Price (Inzbruk). Dobitnica je i Počasnog prstena Republike Austrije za doktorsku disertaciju.

Napisala je libreto za prvu operu Tomasa Larčera The Hunting Gun (2018). U pripremi je njena zbirka političkih eseja „Poruke u boci“.

Njihov stvaralački portret biće predstavljen mitrovičkoj publici u 17.00 časova, nakon čega je predviđen i razgovor sa književnicama.

Ulaz je slobodan, a program je realizovan u saradnji sa Ambasadom Austrije u Prištini.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.