„Buka“ i granica između javnog i privatnog

Novi događaj u Evropskoj kući.
Image
Fotografije: Radio Kontakt Plus

Izložba “Buka” otvorena je večeras u Evropskoj kući u severnom delu Mitrovice.

Buka je arhitektonska instalacija koja sa sobom nosi prikaz jednog urbanog prostora sa svojim metežom – objasnili su autori Jelena Spasojević i Ertan Redžović.

Instalacija je konstruisana tako da posetioci mogu da je dožive, prođu kroz nju i vide ono što su autori želeli da kažu i pokažu na njima svojstven način.

Čine je trake koje simuliraju gustinu prostora, te je tako konstrukcija koja omogućava formiranje urbanog prostora.

„Mi smo u suštini želeli da pretočimo u jednu instalaciju, jedan urbani gradski prostor, sa svom svojom gužvom, metežom, samim tim bukom i da na neki simboličan, apstraktan način kroz ovu instalaciju predstavimo u stvari nešto što biste vi, odnosno svako od vas ponaosob doživeo, kako prostor, tako ljude, glasove i sve ono što svakodnevno doživljavamo, naročito u ovoj našoj urbanoj sredini“ – kazala je Jelena Spasojević

Redžović podseća da su instalacije konstruisane prostorom od različitih elemanata kojima može da se da simbolično značenje i tako instalacija predstavi kroz viziju i igru autora.

„U ovom slučaju naša instalacija predstavlja javni, gradski prostor. Hteli smo da ukažemo na granicu između javnog i privatnog, kako je sada privatno postalo mnogo bitnije nego javno, kako je naš javni prostor ugrožen fizički… On je ugrožen i zvukom, bukom, koji je možda u drugom planu i zagađenjem koje sve češće postaje glavna tema u razgovoru“, kazao je Redžović.

Instalaciju možete da pogledate narednih mesec dana, svakog radnog dana u periodu od 9.00 do 17.00 časova.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.