Đokić: Održati i unaprediti obrazovanje, imaćete podršku Univerziteta u Beogradu  

Delegacija Univerziteta u Beogradu predvođena rektorom prof. dr Vladanom Đokićem boravi danas u poseti kolegama na Univerzitetu u Prištini (PU) sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Fotografije: Radio Kontakt plus, Dejan Simićević

Rektor najvećeg i najstarijeg univerziteta u regionu poručuje da nastavnici i profesori sa PU u Kosovskoj Mitrovici mogu očekivati nastavak podrške.    

“Za akademsku zajednicu u Srbiji Kosovo nije dnevna ni politička tema već stalna svakodnevna realnost u neprestanom profesionalnom radu na gotovo svim našim fakultetima i kolegijalnom nastojanju da profesorima, saradnicima i studentima sa ovog univerziteta pomognemo da u, izuzetno teškim i neretko vrlo opasnim okolnostima, održe i unaprede svoj esencijalno važan posao u obrazovanju i nauci. I to ćemo nastaviti da činimo”, rekao je Đokić.

Delegacija Beogradskog univerziteta prisustvovala je sednici Rektorskog kolegijuma u proširenom sastavu, a rektor PU prof. dr Nebojša Arsić ističe poseban značaj podrške kolega sa ostalih univerziteta u Srbiji.

Podseća da je PU deo Konferencije univerziteta Srbije gde se redovno obavljaju aktivnosti koje su od značaja za univerzitetsku zajednicu na celom prostoru Srbije.

“Ta saradnja je za nas izuzetno bitna. Predstavlja sponu nas sa državom Srbijom jer je za nas imperativ da ostanemo u obrazovnom sistemu Republike Srbije, znajući političke okolnosti u kojima se trenutno nalazimo”, kaže Arsić.

Podseća da PU radi po zakonima Republike Srbije, pogotovu kada se radi o Zakonu o visokom obrazovanju, da poštuju sve propise i da se trude da studenti kroz SKONUS učestvuju u svim aktivnostima koje se tiču njihovog života i rada na unuverzitetu.

Delegacija Beogradskog univerziteta prisustvovala je obeležavanju Savindana, školske slave, na FTN u Kosovskoj Mitrovici gde je presečen slavski kolač i organizovan prigodan program.

Inače PU je počeo da radi pre 50 godina kao deo Beogradskog univerziteta. Tadašnji profesori su dolazili u Prištinu, čime je otpočela era visokoškolstva na Kosovu.

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u u svom sastavu ima deset fakulteta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.