Festival nauke „Fizikus“: Snaga mladih umova i posvećenost istraživanju

Festival nauke „Fizikus“, peti po redu, održan je danas u Gimnaziji u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Foto: Radio Mitrovica sever

Gimnazijalci su zajedno sa svojim profesorima predstavili impresivne projekte i oglede iz fizike, hemije i biologije i njime potvrdili snagu mladih umova i njihovu posvećenost istraživanju.

Posetioci festivala su imali priliku da se upoznaju sa agregatnim stanjima, zakonima termodinamike i uopšte lepotom fizike.

Najveću pažnju posetioca privukao je ogled Solarni robot, kaže Đorđe Stefanović učenik druge godine Gimnazije.

„Po meni je to najinteresantnija priča, jer njime možemo pokazati kako uz pomoć solarne energije možemo pokretati stvari. Takođe imamo i kviz, koji je zaista zanimljiv i naišao je na veliko interesovanje učenika“, ističe Đorđe.

Pažnju je privukao i Teslin transformator, koji se koristi za prozivodnju viskog napona visoke frekvencije.

Učenik matematičkog smera Nemanja Drobac objašnjava da on predstavlja tip električnog kola sa rezonantnim transformatorom.

„Teslin transformator je izum Nikole Tesle, predstavljen 1974. na sajmu naučnika. Kada bi grom udario u njega, zbog njegove velike visine, transformisao bi energiju u električnu, koja bi napajala grad u roku od 3, 4 dana, a preostala energija bi se čuvala u ovom transformatoru“, pojašnjava Nemanja.

Predstavljena je i Teslina kugla, koja je bila popularna osamdesetih godina prošlog veka, dodaje Nemanja.

„To je zapravo izum koji se sastoji od helijuma i barijere od plastike. Unutar nje su elektroliti, koji zajedno reaguju i stvaraju visokofrekventnu struju. Ljudi, jer su dobri izolatori, dodirom mogu privući struju na njih, ali kada bismo uzeli lampu, došlo bi do sprovođenja struje na lampu i na ostale metalne predmete“, navodi Nemanja Drobac.

Hemijski segment festivala oduševio je posetioce raznovrsnim eksperimentima koji su istraživale osnove hemijskih reakcija, strukturu i njenu transformaciju. Na njemu su održane laboratorijske vežbe, ogled duh iz boce, kameleon i slonova pasta.

Najveću pažnju prisutnih privukla je slonova pasta i nevidljivo pismo, kaže Vanja Radojević učenica druge godine matematičkog smera.

„Uzeli smo papire koje smo umočili u rastvor natrijum-hidroksida i tako napravili nevidljiva pisma. Kada se on osušio, uzeli smo rastvor od kurkume i acetona i premazali preko papira. Kao što se može videti, uz pomoć njega možemo da dobijemo nevidljive poruke“, pojašnjava Vanja.

Mogli su se videti i ogledi iz IT sektora, za koje su se učenici ovog smera potrudili, kako bi zainteresovali što više osnovaca, kaže Iva Simić.

„Pripremili smo razne oglede za učenike koji planiraju da upišu našu školu, a pogotovo za IT smer. Imamo kodove koje smo pravili za igrice, sajtove i slično, kako bi ljudi mogli da vide šta mi to radimo. Naravno, potrudili smo se da to bude što zanimljivije, kako bi njima bilo još interesantnije i kako bi upisali naš smer“, kaže Iva.

Profesorka fizike Ema Čečović kaže da su pored eksperimentalnih ogleda iz oblasti fizike, biologije i hemije, učenici IT smera pripremili i kratku prezentaciju svog smera u okviru programiranja računarstva i informatike.

Ujedno podseća da je festival prvi put održan 2013. godine.

„To je projekat koji smo nasledili od naših starijih kolega i nastavnika. Nastavnik fizike Slobodan Mihajlović je osnovao ‘Fizikus’ sa svojim kolegama i tadašnjim đacima i od tada je još četiri puta održan, a poslednji put pre pet godina. Danas obeležavamo mini-jubilej, zvaničnih pet godina festivala“, naglašava Čečović.

Direktorka Gimnazije Bojana Vulović pozdravila je prisutne, kolege, učenike i OŠ „Branko Radičević“ koji su danas posetili mitrovičku Gimnaziju, kako bi se upoznali sa njihovim aktivnostima i smerovima.

Festival nauke „Fizikus“ okupio je veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, profesora, nastavnika i prijatelja ove Gimnazije.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.