Likovnom kolonijom „Mladen Popović“ počeo 29. „Mitrovački festival kulture“

Otvaranjem likovne kolonije „Mladen Popović“ danas je u galeriji Gradskog muzeja, u Kosovskoj Mitrovici, počeo 29. „Mitrovački festival kulture“.
Image
Kontakt Plus

Ujedno je otvorena i izložba radova sa prethodnih kolonija.

Nekada sabor kulturnog stvaralaštva, danas pod drugim imenom, festival nastavlja da tradicionalno okuplja likovne stvaraoce, pesnike i kulturno-umetnička društva, koji će i narednih dana kroz bogat kulturno-umetnički program pokazati svoja nadahnuća.

Tradicija okupljanja se nastavlja u duhu starih i novih stvaralaca lepih slika, lepih reči i lepih pokreta koji neguju i čuvaju identitet.

Festival je počeo izložbom slika sa prethodnih kolonija, a svoje umeće na ovogodišnjoj koloniji pokazaće slikari Dragoslav Božić, Zvonko Pavličić, Blažo Ilić, Marko Ilić, Branka Lalić, Anđela Jovanović, Ivan Galjak, Sofija Micić, Nikola Ilić i Slobodan Rakić.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra „Dragica Žarković“, Saša Vučić, poželeo je dobrodošlicu prisutnima i istakao značaj jedne ovakve manifestacije u Kosovskoj Mitrovici.

„Želim da se zahvalim umetnicima na njihovom doprinosu, pomoći i realizaciji ove manifestacije koja je već postala tradicionalna, a oni, slikari, pesnici, kulturno-umetnička društva, muzičari, kroz svoj kreativni niz daju i neguju kulturne vrednosti kako našeg grada, tako i našeg identiteta na ovim prostorima“, naglasio je Vučić.

Slikar Zvonko Pavličić istakao je posebnost kolonije koja nije tematskog karaktera, tako da, kako kaže, svaki umetnik može da iskaže svoj likovni izraz i svoju postojeću orijentaciju.

Dragoslava Božovića, iz Zubinog Potoka i višestrukog učesnika likovne kolonije inspirišu manastiri i motivi stare Mitrovice. Slike radi tehnikama akvarela i ulja na platnu, a kolonija za njega ima izuzetan značaj.

„Nosim najlepše utiske sa ove kolonije kako po pitanju slikara koji dolaze, tako i po pitanju ambijenta i opštih uslova za slikanje. Ovde, uglavnom, rade ljudi koji vole Kosovo i Metohiju, koji vole kulturu, koji vole ambijent stare Mitrovice“, navodi Božović.

Raduje ga što ima dosta mladih umetnika jer, kako kaže, na mlađima svet ostaje.

„Mi stariji tu smo da damo još neki trag iz prošlosti, ali budućnost je na mladima“, zaključuje.

Festival se nastavlja bogatim kulturno-umetničkim programom u narednim danima, a trajaće do 22. juna.

„Mitrovački festival kulture“ organizuje Kulturni centar „Dragica Žarković“ u saradnji sa Gradskim muzejom i Gradskom bibliotekom ,,Vuk Karadžić“, a pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.