Sutra Dan bez automobila: Iz Tehničke škole pozivaju sugrađane da šetnjom doprinesu podizanju svesti o očuvanju životne sredine

Sutra se obeležava Dan bez automobila. Mitrovička Tehnička škola "Mihailo Petrović Alas" pozvala je građane da sutra na posao dođu bez automobila.
Image
Foto: Kontakt Plus

„Pozivamo sve građane da sutra prošetaju gradom bez svojih automobila kako bi svi zajedno doprineli podizanju svesti o očuvanju životne sredine i kvalitetu našeg okruženja“ – naveo je diplomirani inženjer saobraćaja i profesor u Tehničkoj školi, Petar Subotić.

Dodaje i da će mitrovički učenici sa nastavnicima sutra pešačiti do crkve Svetog Dimitrija, nakon čega će se i održati najavljeni kros RTS-a.

Tehnička škola „Mihailo Petrović Alas“ i ove godine učestvuje u kampanji Evropska nedelja mobilnosti u okviru koje se sutra obeležava Dan bez automobila.

Tema ovogodišnje kampanje Evropske nedelje mobilnosti je „Ušteda energije“, pod sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“, a usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promocije obnovljivih vidova energije i što manje upotrebe automobila.

„Automobili koji koriste fosilna goriva zagađuju naš životni prostor“ – podseća ovaj mitroviči profesor, dodajući da je ključ kampanje – unapređenju kvaliteta životne sredine, bezbednosti saobraćaja i unapređenju održive urbane mobilnosti.

Osnivač i pokrovitelj Evropske nedelje mobilnosti, Evropska komisija, kampanju sprovodi od 2002. godine radi favorizovanja nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.