Svečana akademija Prištinskog univerziteta: Svaku narednu godišnjicu slavićemo ovde

"Mi ćemo ostati ovde i ništa nas neće proterati i svaku narednu godišnjicu slavićemo u ovom mestu, na ovim prostorima"
Image
Fotografije: Sunčica Andrejević, Radio Kontakt Plus

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 53. godišnjicu svog postojanja. U Kosovskoj Mitrovici održana je svečana akademija povodom Dana univerziteta. Dodeljene su i Vidovdanske povelje i plakete, nagrađeni najbolji studenti, a otvoren je i novi multimedijalni amfiteatar.

„Univerzitet u Prištini slavi 53. godine od svog najstajanja… Mi ćemo ostati ovde i ništa nas neće proterati i svaku narednu godišnjicu slavićemo u ovom mestu, na ovim prostorima, sa ovim ljudima uprkos svim pritiscima koji se protiv nas vrše“ – kazao je rektor Univerziteta, dr Nebojša Arsić na akademiji u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka.

„U dobru je lako dobar biti, treba se pokazati kada vreme nije dobro, a upravo je takvo vreme. Mi smo tu sa svima ostalima, da zajedno se borimo, da pružimo podršku jedni drugima i da nikada nikog ne ostavimo na cedilu. Dajemo sve od sebe da nastavni proces teče nesmetano“, dodao je.

„Imajući u vidu kakve su nam mere nametnute, nedemokratske, protiv ljudskih prava, uskraćena nam je sloboda kretanja, problem sa tablicama, da mnogi studenti ne mogu da dođu na predavanja“, kazao je, dodajući da im je najbitnija bezbednost studenata, da Univerzitet prati tehnološka dostignuća, da ima i pametne učionice, te da se ulažu sredstva. Kako od strane Vlade Republike Srbije, preko Ministarstva obrazovanja i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tako i kroz nacionalne, ali i evropske projekte.

On je istakao i, kako je rekao, dobru saradnju sa ostalim univerzitetima u Srbiji i u regionu, dodajući da pripremaju nove studentske progreme, uključujući i na engleskom jeziku. Kako bi zadržali kadrove, uz podršku Vlade Srbije obezbeđuju i stanove, kazao je.

Istovremeno, pozvao je buduće studente da upišu upravo Prištinski univerzitet.

„Bili smo malo skeptični, znate da je u toku upis na fakultet, svi smo se pribojavali ove situacije (na severu Kosova, prim. aut.) ipak prijatno smo iznenađeni i mogu da podelim sa vama da smo u ovom trenutku popunili preko 70% slobodnih mesta na univerzitetu. Tako da sa mnogo više optimizma čekamo septembarski rok“ – naveo je.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije u sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije, Aleksandar Jović, istakao je da će ovo ministarstvo nastaviti da pruža „punu materijalnu i svaku drugu podršku“ univerzitetu.

„Ovaj univerzitet ne preživljava, ovaj univerzitet živi“, kazao je, navodeći da univerzitet funkcioniše u specifičnim uslovima:

„Upravo u tim uslovima ovaj Univerzitet iznedrio je visokocitirane nastavnike i saradnike, visokvalifikovane studente, a samim tim je prepoznat na evropskoj i svetskoj sceni kao univerzitet, visokoškolska ustanova koja je partner od poverenja za ostale evropske univerzitete“.

Na svečanosti dodeljene su i Vidovdanske povelje i plakete, te su nagrađeni najbolji studenti.

Vidovanska povelja za „veliki i nesebičan doprinos radu, razvoju i jačanju prištinskog univerziteta“ i „afirmaciji akademske zajednice na prostoru KiM“ dodeljena je prof. dr Marijani Dukić Mijatović – državnoj sekretarki u Ministarstvu prosvete Republike Srbije i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica.

„Za našu postojanost – biće nas isključivo ukoliko svako od nas da mali doprinos, pre svega u očuvanju svojih domova, u očuvanju mira koji je jako potreban, jer ovo je vreme gde je mir najpotrebniji srpskom narodu na KiM…“ – kazao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

U svom obraćanju pozvao je da „budemo složni, ujedinjeni, čvrsti, jer period koji je pred nama svakako nalaže da jedinstvo i sloga moraju da pobede“.

„Mi ćemo zajedničkim snagama da se borimo za mir, znamo da je država sa nama“ – dodao je.

Vidovdanske plakete dodeljene su – Fondaciji „Privrednik“, Univerzitetu u Lublinu, Javnom preduzeću „Službeni glasnik“, Ministarstvu kulture Republike Srbije, Narodnoj banci Srbije i donatoru iz Čikaga Milošu Milivojeviću.

Vidovdanska priznanja dodeljena su – prof. mr Peku Nikčeviću – redovnom profesoru Fakulteta umetnosti, prof. dr Veroljubu Stankoviću – redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, prof dr. Aleksandru Čukariću – vanrednom profesoru Fakulteta tehničkih nauka i posthumno prof. dr Saši Sovtiću – koji je bio redovni profesor Medicinskog fakulteta, a priznanje je primio Petar Sovtić sin preminulog profesora. Priznanje je dodeljeno i Draganu Nedeljkoviću tehničko-stručnom saradniku u penziji koji je radio na Fakultetu umetnosti.

Nagrađeni su u i najbolji studenti uz pohvalnicu i 20.000 dinara – studentkinja Ekonomskog fakulteta – Jelena Dajić, studentkinja Medicinskog fakulteta – Jelena Cvetković, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta – Andrijana Petrović, studentkinja Pravnog fakulteta – Eva Kapetanović, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Ana Vučetić, studentkinja Učiteljskog fakulteta – Milica Radovanović, student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje – Sead Mujović, studentkinja Fakulteta tehničkih nauka – Vesnera Šerifi, studentkinja Fakulteta umetnosti – Nevena Nedeljković i studentkinja Filozofskog fakulteta – Milica Pešić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i čelnici i predstavnici Srpske liste – Goran Rakić, Igor Simić, Milan Radojević, Nemanja Biševac, kao i gosti sa Univerziteta u Lublinu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.