Umetnost uprkos svemu

Završna izložba studenata Fakulteta umetnosti prištinskog univerziteta otvorena je sinoć u Galeriji fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
Image
Fotografije: Sunčica Andrejević, Radio Kontakt Plus

Ovaj tradicionalni „presek“ u umetnosti sakupio je na jednom mestu i radove i studente svih odseka ovog fakulteta i to uprkos celokupnoj situaciji na severu Kosova.

Studenti koji su bili smešteni u Studentskom domu u Zvečanu koji se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade, hitnom reakcijom Dekanata 26. maja prebačeni su u studentske domove u Kosovskoj Mitrovici.

Deo nastave koji se odvijao u Zvečanu, takođe u neposrednoj blizini opštinske zgrade – organizovan je u prostorijama Fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Zbog specifičnosti nastavnih predmeta na studijskim programima grafika i vajarstvo, nastavnici su tokom juna na ovim programima organizovali konsultacije i završnu realizaciju radova u prostorijama u Zvečanu koje se nalaze u neposrednoj blizini opštine.

„Studenti su vredno radili u neuobičajenim okolnosti okruženi Specijalnim jedinicama Kosovske policije i snagama KFOR-a“ – navode sa ovog fakulteta.

Onda i ne čudi da izložba nosi naziv „Uprkos svemu“.

Dekanica fakulteta Ester Zajmi Milentijević posebno se zahvalila studentima, i svojim zaposlenima, priznajući da je u bilo teško raditi u pojedinim trenucima:

„U ovom trenutku oko vas možete da vidite pregršt lepih radova. I bez obzira na sve okolnosti, onemogućeni da radimo u normalnim okolnostima, ipak, uspevamo na neki način da napravimo nešto i ja sa ponosom mogu da kažem da studenti FU i te kako prave umetnost“.

Ona je podsetila na niz događaja koji su organizovani tokom školske 2022/2023, ali i na uspehe studenata ovog fakulteta koji su i ove godine osvojili niz nagrada.

„S ponosom mogu da kažem da su ovo divne generacije“ – dodala je.

„I umetnost nije ono što se vidi, već ono što proizvodi kod vas posmatrača u datom trenutku, a ja ovo što vidim i te kako utiče na moje emocije, da stanem, razmislim, pogledam i da me navede na razmišljanje. I to je ono što bih volela od svih vas, da stanete ispred svakog rada, da pogledate koliko je tu truda uloženo“ – kazala je Ester Milentijević.

Na sinoćnom otvaranju izložbe nagrađeni su i najuspešniji studenti ovog fakulteta.

Među njima bila je i Zvečanka Jelena Milićević.

“Koliko je bilo teško? Mi to radimo već godinama, naravno da smo se potrudile da odradimo sve u skladu sa našim likovnim aktivnostima koje smo imali ovde na fakultetu i naravno uz pomoć naših profesora koji su uvek tu bili za nas i vodili nas kako bi došli do ovog četvorogodišnjeg kraja studija. Izložbe se održavaju svake godine i ovde smo da se izrazimo na način na koji mi umemo. Naravno, uvek je dobrodošla kritika i ostalo“ – kazala je.

Među nagrađenim studentima i studentkinjama su i Ljubinka Dobrosavljević, Andrijana Pavlović, Sanja Đorđević, Miljan Dakić, Luka Potparić. A zahvalnica za doprinos u razvoju, napretku i afirmaciji Fakulteta umetnosti uručena je penzionisanom stručno-tehničkom saradniku fakulteta Draganu Daciju Nedeljkoviću.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.