Uručene nagrade pobednicima literarnog konkursa „Vaskrs u mom kraju“

Nagrade mladim talentima koji su se istakli na prvom literarnom konkursu „Vaskrs u mom kraju“, uručene su danas u zgradi Duhovne akademije u Kosovskoj Mitrovici.

Na konkursu su učestvovali učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola sa teritorije Kosova i Metohije, a od 31. pristiglog rada, odabrana su tri.

Prvo mesto osvojila je Lara Petrović, učenica petog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kosovske Mitrovice.

Drugu nagradu poneo je Vasilije Vučić, učenik šestog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Sušici, dok je treće mesto pripalo Magdaleni Vučinić, učenici sedmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Sočanice.

Konkurs „Vaskrs u mom kraju“ imao je za cilj da učenici razviju kreativne sposobnosti i izraze identitet u skladu sa duhom vremena u kom živimo.

Organizatori događaja su Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“, Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge i Ogranak Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju, koji je prošle godine osnovan u Prizrenskoj bogosloviji.

„Nismo slučajno odabrali da upravo u Gradskoj biblioteci ‘Vuk Karadžić’ bude naša prva aktivnost. Nismo slučajno odabrali Vaskrs, jer je vaskrsenje nepristajanje na smrt, dolazak novog života, jer posle raspeća dolazi večni život. Posle ovog našeg simboličnog ‘raspeća’, nadamo se da će kroz reč, zvuk, muziku, pesmu, doći ‘vaskrsenje’“, kazala je prof. dr Valentina Pitulić, predsednica Ogranka Vukove zadužbine za Kosovo i Metohiju i redovni profesor na Katedri za srpsku književnost i jezik, koja je uručila nagrade.

Konkurs je trajao od 11. aprila do 1. maja, a žiri sastavljen od stručnjaka sa Katedre za srpski jezik i književnost Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pažljivo je odabrao najbolje radove. Asistent master Anica Radosavljević, asistent master Marijana Stojković i docent dr Marija Miljković, zaključile su da su radovi odgovorili na zadatu temu i pokazali zavidan nivo kreativnosti.

„Prednost je data radovima kod kojih je prepoznato razumevanje proslavljanja praznika iskazano lepim rečima, slikovitošću i jasnim jezičkim izrazom“, navela je Marija Miljković, sekretar Ogranka Vukove zadužbine i docent na Katedri za srpsku književnost i jezik.

Nagrađeni su dobili diplome, knjige od Gradske biblioteke i simbolične novčane nagrade koje je obezbedila Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge.

Direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“, Nikola Elezović, pozdravljajući prisutne, kazao je da na Kosovu i Metohiji postoji veliki broj talentovane dece, te poručio da će ova ustanova nastaviti da pruža priliku svim mladim ljudima da iskažu svoju kreativnost i talenat.

Besedom o Vaskrsu i poezijom, događaj je upotpunio i protojerej Radoslav Janković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.