„Veliki inkvizitor“: Sukob ideala i izazovi slobode

Pozorišna predstava „Veliki inkvizitor“ odigrana je sinoć pred mitrovičkom publikom u Studentskom centru.
Image
Foto: Radio Mitrovica sever

Ova duodrama rađena je po narativima iz romana „Braća Karamazov“ Fjodora Dostojevskog i istražuje duboke moralne, filozofske i duhovne dileme.

Predstava je autorski master rad studenta glume Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Avrama Cvetkovića, koji tumači lik Ivana, dok Luka Potparić, takođe student glume, tumači lik Aljoše Karamazova.

Posle devet godina samovanja i nejavljanja, i dva meseca zajedničkog života, dva rođena brata po prvi put zaista iskreno razgovaraju i upoznaju jedan drugog. Starijeg brata Ivana razdire pitanje između teodicije i teizma a jedna od ključnih tema „Velikog inkvizitora“ je sukob između slobodne volje i autoriteta.

Glumac Avram Cvetković kaže da predstava živi tek godinu dana, ali da je za to vreme nagrađena čak pet puta. Kaže da je igranje predstave značajno, jer postavlja teološka pitanja posle kojih publika nimalo nije ravnodušna.

„Igranje ove predstave je značajno jer ona postavlja stara iskonska pitanja, ko smo mi, šta smo mi, gde se nalazimo na relaciji Bog – čovek, da li je Bog toliko dobar, a ako je dobar zašto dopušta toliko zla u svetu. Publika je uvek potresena posle ove predstave i za sada su reakcije uvek bile dobre. Nadam se da ćemo imati prilike da je još igramo ovde. Ovaj grad nema pozorište i ljudi su gladni kulture i umetnosti, i onda svaka predstava koja dođe u ovaj grad me čini radosnim, i kada bilo ko drugi igra u ovom gradu, ne samo kada ja igram“, kaže Cvetković.

Režiju predstave potpisuje prof. dr Borjanka Ljumović.

Predstava je osvojila pet nagrada, dve na Međunarodnom festivalu akademskih predstava „Čkaljini dani“ održanom u Kruševcu i tri na „Art Trema“ festivalu u Rumi. Cvetković je dva puta nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu, i nagradom publike, dok je Potparić nagrađen za najbolju sporednu i epizodnu ulogu.

Organizator predstave je Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.