Netačno: „Albanci nam truju decu prodajom sokova“

Portal Republika objavio je tekst pod naslovom „SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!”, pozivajući se na argument da je jedan od sastojaka ovog proizvoda zabranjen u Americi i ...
Image
Foto: Canva, Printcreen

Portal Republika objavio je tekst pod naslovom „SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!”, pozivajući se na argument da je jedan od sastojaka ovog proizvoda zabranjen u Americi i Velikoj Britaniji, ali ne u Evropi i još 55 zemalja.

Šta je istina?

Sok pomenute kompanije sa Kosova, koji sadrži ciklamat, se ne prodaje samo u Srbiji, pa je zbog toga neosnovana tvrdnja da „Albanci truju našu decu“. Istina je da je Ciklamat, sastojak na koji se poziva tabloid zabranjen u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, ali je određena količina dozvoljena u Evropi i još 55 zemalja.

Prilikom uvoza bilo kojeg prehrambenog proizvoda obavljaju se analize i uzorkovanja proizvoda kako bi se utvrdilo da li proizvod ispunjava standarde zemlje u kojoj se uvozi. U slučaju da proizvod nije u skladu sa zakonskim regulativama i standardima njegov uvoz i distrubucija se ne odobravaju.

Od 1970. godine, ciklamat je zabranjen za upotrebu u hrani, napicima i lekovima u SAD. U Evropi ciklamat je zabranjen za upotrebu u Velikoj Britaniji, ali je dozvoljen u mnogim drugim evropskim zemljama. Danas više od 55 zemalja dozvoljava upotrebu ciklamata.

Svi veštački zaslađivači su mnogo puta slađi od običnog šećera i potrebna je samo mala količina veštačkog zaslađivača da zameni kašiku šećera.

Kod ciklamata i saharina postoje degradacioni proizvodi koji mogu da budu toksični, pa i kancerogeni. Zato je u EU smanjena maksimalna dozvoljena količina ciklamata u nekim proizvodima, pa tako i u našim propisima koji se usklađuju s evropskim.

U hrani i pićima zaslađivači se koriste kao zamena za šećer, budu­­­ći da takođe daju sladak ukus, ali i mnogo manje energije od šećera.

Međutim, 1969. godine, napravljeno je laboratorijsko istraživanje na miševima za hroničnu toksičnost, koje je pokazalo da ta smesa izaziva rak kod laboratorijskih miševa. Stručnjaci su pohrlili da objašnjavaju, kako miševi nisu kao čovek i u principu su podložni sličnim oboljenjima raka, i uopšte život im je kraći.

Radio Goraždevac


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.