NETAČNO: Kako je vojna vežba postala moguća “ratna operacija”

Portal „Informer“ je 2. maja objavio tekst pod naslovom „Šta se to dešava u Moldaviji? SAD gomilaju vojsku na granici sa Ukrajinom: Akcija počinje 9. maja“.
Image

Ovo je netačno, jer nije u pitanju nikakvo “gomilanje vojske” niti “akcija”, već se radi o vojnoj vežbi na teritoriji Moldavije, koja će biti održana od 9. do 16. maja, pod nazivom ” Svift Response 2024″, a pod vođstvom američke komande u Evropi i Africi . To je najavila press služba Ministarstva odbrane Moldavije.

Sam tekst to objašnjava, dok naslov prosečnog čitaoca navodi da se priprema novi sukob, ili neka ratna operacija uz učešće SAD-a.

U ratnim situacijama, postoji tendencija da se informacije koriste kao sredstvo propagande ili manipulacije radi promovisanja određenih političkih ili vojnih ciljeva, ali ovde je reč o senzacionalno naslovljenom tekstu, radi što većeg broja pregleda.

U daljem tekstu, lako je protumačiti da se radi o vojnoj vežbi Ministarstva odbrane Moldavije pod vođstvom američke komande, ali na teritoriji cele države, dok se u naslovu pominje “gomilanje vojske na granici sa Ukrajinom”.

Precizira se da će u manevrima na vojnoj vežbi učestvovati pripadnici Moldavske motorizovane pešadijske brigade, kao i pripadnici Nacionalne armije i vojnog osoblja američke vazdušno-desantne divizije, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Moldavije.

Moldavija ima „neutralan status“ i još od 1994. godine sarađuje sa NATO-om, kao i da je promenom vlasti izvođenje zajedničkih vežbi sa SAD, Velikom Britanijom, Rumunijom i Nemačkom postalo učestalije, objavljeno je u tekstu pozivajući se na saopštenje moldavskog ministarstva.

Situacije u ratom zahvaćenim područjima, mediji često koriste za objave koje površno i netačno oslikavaju stanje na terenu. Objaviljivanje naslova koji će privući čitaoca, a koji je netačan nije retkost. Ove objave služe da se šire dezinformacije u javnom prostoru.

Radio Mitrovica sever


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.