Bivši albanski premijer optužen za korupciju

Nekadašnji predsednik i premijer Albanije, Salji Beriša, optužen je za korupciju.
Image
Foto: REUTERS/Florion Goga

Beriša je koristio svoj uticaj kao premijer od 2005. do 2009. godine kako bi izvršio pritisak “da se završe privatizacioni postupci u korist drugih, uključujući supruga njegove kćeri”, navedeno je u optužnici Posebnog tužilaštva za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Berišin zet je uhapšen sinoć, a on lično ima imunitet koji ga štiti od krivičnog progona pošto je trenutno poslanik u Skupštini Albanije.

Zabranjeno je Beriši da napusti zemlju i ima obavezu javljanja policiji.

Krivični postupak je pokrenut 2020. godine, kada je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Tauljant Bala optužio Berišu da je umešan u privatizaciju terena i drugih sportskih objekata u vlasništvu FK Partizani iz Tirane, a koji su kasnije zamenjeni višespratnicama.

Beriša je optužio premijera Edija Ramu da je umešan u slučaj.

„Naredio je svojim plaćeničkim tužiocima… Optužbe su neutemeljene i to su direktni politički napad Edija Rame na mene“, rekao je Beriša novinarima sinoć.

Sjedinjene Američke Države zabranile su 2021. godine Beriši i njegovoj porodici ulazak u zemlju uz obrazloženje da je kao premijer bio umešan u “koruptivna dela poput pronevere javnih sredstava i uplitanja u javne procese, što uključuje zloupotrebu moći za vlastitu korist i bogaćenje političkih saveznika i članova porodice”.

Beriša je bio predsednik od 1992. do 1997. godine, a premijer od 2005. do 2013. godine.

On je trenutno lider Demokratske stranke – najveće opozicione partije u državi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.