Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

EU obećala Grčkoj više od dve milijarde evra finansijske pomoći

Evropska unija obećala Grčkoj više od dve milijarde evra finansijske pomoći nakon velikih letnjih požara i poplava koje još traju i koje su nanele veliku štetu širom te zemlje.
Image
Foto: Tanjug/Dimitris Papamitsos/kabinet premijera Grčke/AP

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, posle sastanka sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom izjavila je da “nikada ranije požari nisu zahvatili tako veliko područje”, a potom su pustošile neuobičajeno jake poplave.

Ona je dodala da će finsijska pomoć biti dostupna ubrzo, pri čemu veliki deo novca dolazi iz sredstava za razvojne i poljoprivredne projekte koji su bili namenjeni Grčkoj.

„Treba da upotrebimo nepotrošen kohezivni novac iz poslednjeg finansijskog perioda koji bi inače bio izgubljen“, izjavila je Fon der Lajen na sastanku u Strazburu.

Veliki deo centralne Grčke pod vodom je već nedelju dana nakon nezapamćene oluje, u kojoj je život izgubilo najmanje 15 osoba, dok je veliki broj auto-puteva i železničkih pruga zatvoren.

„Grčka je prošlog meseca prošla kroz užasavajuću prirodnu katastrofu neverovatnih razmera“, rekao je Micotakis i naglasio da je požar u regionu Evros (blizu granice sa Turskom, prim. aut.) najveći zabeleženi u istoriji Evrope.

Dodao je da je “ovo verovatno jedna od najsnažnijih oluja koja je ikada pogodila Evropu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.