Američki diplomata na suđenu Tačiju: OVK otimala i ubijala srpske civile

Američki diplomata Šon Berns posvedočio je 27. marta pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu da su pripadnici OVK, 1998-99. kidnapovali i ubijali srpske civile.
Image
Foto: Specijalizovana veća Kosova

Berns, u to vreme šef Kosovske diplomatske posmatračke misije SAD (KDOM), to je izjavio na suđenju tadašnjim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Svedok je rekao da je i sam na nekoliko lokacija pod kontrolom OVK video „zarobljene Srbe“ i da su to bili „zemljoradnici i seljaci koje su tek tako pokupili“.

Da OVK otima i ubija Srbe, Bernsu je više puta, kako je kazao, skretao pažnju tadašnji čelnik MUP Srbije na Kosovu, general Sreten Lukić, javlja Insajder.

Kada je američka misija pokušavala da kod starešina OVK isposluje oslobađanje otetih, oni su tvrdili da su srpski civili bili naoružani i da su bili borci, izjavio je Berns.

Sudija Kristof Barte pitao je svedoka da li je OVK neke od otetih srpskih civila i ubila.

„Jeste“, odgovorio je Berns.

On je potvrdio da je OVK, pored Srba, kidnapovala i ubijala Albance koje je sumnjičila za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima.

Jakup Krasnići i druge starešine OVK sa kojima je kontaktirao povodom nestanka Albanaca u jesen 1998., negirali su da se to dešava, rekao je Berns.

Berns će na pitanja sudija nastaviti da odgovara sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine. Svi su izjavili da nisu krivi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.