Kosovo: Veliki broj ilegalnog oružja, kampanje legalizacije bez rezultata

Kosovo je poslednjih dana suočeno sa ubistvima, povredama, ali i kriminalom različite prirode. Javna bezbednost je takođe ugrožena ilegalnim oružjem.
Image
Foto: Kosovska policija (Arhiva)

Samo u periodu januar-jul, Kosovska policija je zaplenila 636 komada nelegalnog oružja, dok je prijavljeno 14 ubistava.

Stručnjaci za bezbednost procenjuju da je broj ilegalnog oružja u rukama građana – preko 250.000.

Samo tokom ove sedmice zabeleženo je tri smrtnih slučajeva od vatrenog oružja.

Kancelarija za informisanje Kosovske policije, u elektronskom odgovoru za Radio Kosovo, navodi da je u periodu januar-jul zaplenila 636 komada oružja i preko 9.000 komada municije različitog kalibra.

U ovom periodu, podaci policije pokazuju da je prijavljeno 14 ubistava, od čega je 7 teških ubistava.

Stručnjaci za bezbednost procenjuju da se u rukama građana nalazi preko 250.000 komada nelegalnog oružja.

U razgovoru za Radio Kosovo, stručnjak za bezbednost Drizan Šalja kaže da su kampanje Kosovske policije za legalizaciju oružja pokazale negativan efekat.

„Nelegalno oružje koje je ostalo kao posledica ratova 90-ih, a Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova tokom ovih godina su imali određene kampanje kako bi podstakli građane da ga predaju, legalizuju, a zatim da imaju strožu kontrolu ilegalnog oružja. Ove kampanje su obično služile samo za političku upotrebu i trošile su hiljade evra samo da bi oštetile budžet, ali efekat je bio samo negativan“, rekao je Šalja za Radio Kosovo.

Fenomen nelegalnog oružja kod kuće teško je kontrolisati, kaže za Radio Kosovo Mentor Vrajoli iz Kosovskog centra za bezbednosne studije.

„Građani kod kuće drže nelegalno oružje i sve incidente je izuzetno teško zaustaviti. Ono što institucije mogu da urade jeste da moraju da vode računa da se ljudi koji imaju krivični dosije u prvom stepenu suoče sa pravdom i da ne stvaraju osećaj da su jači od zakon ili nedodirljiv zakonom. Dakle, ovo bi verovatno smanjilo rizik od zločina i moramo biti realni da se zločini dešavaju van moći institucija“, rekao je on.

Međutim, stručnjaci za bezbednost procenjuju da bi resor javne bezbednosti trebalo da ima veći broj za praćenje, statične punktove, racije i koordinaciju javno-privatnih institucija za minimiziranje rizika i kontrolu javnog reda i bezbednosti u zemlji.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.