Mijačić: Kurtiju poslata jasna poruka, videćemo da li će pritisak uroditi plodom

Aljbinu Kurtiju poslata je jasna poruka i ostaje da se vidi da li će on ostati dosledan u svojoj politici rezistentnosti ili će pritisak uroditi plodom, izjavio je Dragiša Mijačić.
Image
Foto: N1, Prt. Sc.

Mijačić koji je koordinator Nacionalnog konventa za Poglavlje 35, izjavio je za N1 da su SAD tokom rasprave na sednici SB UN, poslale najsnažniju poruku u vezi svega oko ukidanja dinara na Kosovu.

„Poruka je bila jasna, poslata je i ranije. Mi sada očekujemo reakciju u smislu konkretnih mera. Mislim da je Kurtiju poslata jasna poruka i očekujemo da vidimo da li će ostati dosledan u svojoj politici rezistentnosti ili će pritisak uroditi plodom i doći do odlaganja primene ove odluke“, kazao je Mijačić.

Prema njegovim rečima, strategija Kurtija je politika inertnosti, odnosno, kako je naveo, on misli da će se protokom vremena, pritisak koji ide ka njemu (Kurtiju) ublažiti i da se neće pominjati situacija u vezi sa upotrebom dinara.

Mijačić ističe i da ne isključuje mogućnost dalje eskalacije i pravljenje nekih novih akata kako bi se smanjio pritisak na ovaj poslednji u vezi sa ukidanjem dinara.

„Zadnjih godinu i po dana imamo hiperinflaciju jednostranih mera, međunarodna zajednica ne stiže da reaguje i negde se povlači“, podseća Mijačić.

„Dobro da svetska javnost čuje o problemima“

Jučerašnja sednica SB UN je, kako je ocenio, bila prva na kojoj se kosovska strana nije koordinisala sa zapadnim partnerima.

Kako je kazao, dobro je da svetska javnost čuje o problemima na Kosovu, ali smo, dodaje, na SB čuli i zahteve od međunarodnih partnera u vezi sa događajima u Banjskoj.

Očekuje se rasvetljavanje i sudski epilog. Neće moći Srbija da pobegne od te obaveze i verujem da će se na Srbiju vršiti pritisak u tom pravcu.

Mijačić kaže da će sve što su dve strane prihvatile u Briselu i Ohridu morati da se implementira.

„Tu nema iznenađenja. Svakako i jedna i druga strana jednostranim akcijama, ali pre svega kosovska, dovode do toga da se odlažu ti procesi. Ali na kraju dana moraće da implementiraju ono na šta su se obavezali ako žele da idu dalje ka EU i nekim regionalnim integrativnimm procesima“, precizirao je Mijačić

Delegacija Radne grupa za Poglavlje 35, kako je najavio Mijačić, predstaviće sledeće nedelje u Evropskom parlamentu probleme, a predviđeni su sastanci sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom i drugim evropskim predstavnicima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.