Priština radi na izradi uputstva koje bi otvorilo put za izbore na severu

Ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), potvrdio je da se za septembar priprema administrativno uputstvo na osnovu kog će građani na severu ...
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Ministar administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), potvrdio je da se za septembar priprema administrativno uputstvo na osnovu kog će građani na severu Kosova putem peticije zatražiti smenu aktuelnih gradonačelnika.

Na severu Kosova su četiri opštine sa srpskom većinom – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima su na vlast krajem maja došli albanski gradonačelnici jer su Srbi bojkotovali izbore.

Izrada administrativnog uputstva koje bi otvorilo put za raspisivanje novih izbora, dolazi nakon što je Kosovo 10. jula postiglo dogovor sa EU o deeskalaciji situacije.

Ovaj dogovor predviđa i organizovanje vanrednih lokalnih izbora krajem leta i povratak dijalogu Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

„Radna grupa ima rok od mesec dana da izradi nacrt administrativnog uputstva (…) i onda će ono u septembru biti gotovo, a građani koji nameravaju da pokrenu peticiju za smenu gradonačelnika mogu da se izjasne“, rekao je Krasnići novinarima.

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je 26. jula kazao da se radi na organizaciji novih izbora uz napomenu da oni ne mogu biti održani bez potpune deeskalacije situacije.

Tenzije na severu Kosova su podignute krajem maja, kada su albanski gradonačelnici uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se srpsko stanovništvo oštro usprotivilo.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima Misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Zemlje Zapada su, u međuvremenu, zatražile hitnu deeskalaciju i nove izbore.

Krasnići je ponovio stav kosovske vlade da se od albanskih gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na severu ne može tražiti da podnesu ostavke, ali je dodao da oni mogu pojedinačno da donesu takve odluke.

Rekao je i da bi peticija, koju bi potpisalo 20 odsto građana upisanih na birački spisak, odražavala volju srpske zajednice na severu.

„Ako u određenoj opštini građani imaju 20 odsto biračkog tela sa zahtevom da predsednik opštine ode, onda će se to tretirati kao zahtev, ako ga nema onda (gradonačelnik) ostaje tu, nastavlja sa radom“, rekao je Krasnići.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, vanredni izbori se mogu održati ukoliko aktuelni gradonačelnik podnese ostavku, u slučaju da građani zatraže razrešenje gradonačelnika kroz peticiju koju je potpisalo 20 odsto birača jedne opštine, kao i u slučaju da se gradonačelnik, bez razloga, mesec dana ne pojavljuje na radnom mestu.

Ipak, još nije jasno da li će Srbi ovoga puta učestvovati na izborima ukoliko oni budu raspisani.

Najveća partija Srba na Kosovu koja deluje uz podršku Beograda, Srpska lista, u nekoliko navrata je iznosila uslove pod kojima bi učestvovali u ovom procesu, a jedan od njih je da se specijalna policija povuče sa severa.

Radio slobodna Evropa


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.