Priznanje kosovskih pasoša ne znači i priznanje Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Španije izjasnilo se o priznavanju kosovskih pasoša, piše prištinska Koha, navodeći da prihvatanje pasoša ne znači priznanje Kosova.
Image
Foto: pixabay.com

„Sve zemlje Šengena (zone) koje ne priznaju (Kosovo) prihvatile su upotrebu običnih kosovskih pasoša. To ni na koji način ne podrazumeva priznanje Kosova“, rekla je za Kohu portparolka Ministarstva spoljnjih poslova Španije Elena Aljarila Kortezon.

U odgovoru MIP Španije dalje se navodi da ova država podržava dijalog Kosova i Srbije kao način za rešavanje problema između zemalja i „namerava da minimizira njegov uticaj na građane“.

Od 1. januara ove godine građani Kosova sa biometrijskim pasošima mogu slobodno da putuju u zemlje šengenskog prostora, nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza.

Španija je među pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a tu su još i Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

Odluku Španije da prizna pasoš pozdravili su šefica kosovske diplomatije Donika Gervala, kao i zamenik premijera Besnik Bisljimi.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.