Vučević: Zabrinuti smo zbog vojnog sporazuma Prištine i Turske, odgovorićemo adekvatno

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je Srbija zabrinuta zbog potpisivanja vojnog sporazuma između Prištine i Turske, kao i da država pažljivo prati šta se dešava, te da će imati adekvatan ...
Image
Foto: Zvaničan FB nalog Miloša Vučevića

„Ne samo politički, nego ćemo naše kapacitete prilagoditi svim izazovima, rizicima, pa i opasnostima za našu otadžbinu, jer se postavlja pitanje – za koga i za šta se naoružava takozvana kosovska vojska. Još jedna albanska vojska, de fakto, kada pogledate etnički sastav“, rekao je Vučević novinarima u beogradskoj kasarni na Topčideru, nakon prikaza vojnog naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS).

Ponovio je da je to suprotno i Vojno-tehničkom sporazumu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, kao i da predstavlja „direktno kršenje svih normi međunarodnog prava“, dodajući da saradnja Turske i Prištine „nije nova stvar“.

„NATO ne sarađuje institucionalno sa takozvanim Kosovskim snagama bezbednosti, ne učestvuje kao alijansa u transformaciji u ono što oni zovu Kosovske oružane snage, što je inače suprotno njihovom Ustavu, ali pojedine zemlje članice su snažni kontributori u tom procesu, a Turska je tu možda i lider“, kazao je on.

Dodao je i da se u Prištini razgovara o obaveznom vojnom roku, dodajući da je situacija „iz dana u dan sve komplikovanija“.

Govoreći o rezultatima VS u 2023. godini, naveo je da su oni pozitivno ocenjeni i da je zabeležen očigledan napredak.

„Ne mali fokus smo stavili i na stvari koje su za nas izazovne, ali i na stvari koje moraju biti bolje, koje moramo da popravljamo, koje moraju biti još kvalitetnije, u godini koja je počela“, kazao je Vučević.

Naveo je da je zadovoljan onim što je VS uradila u 2023. godini i čestitao načelniku Generalštaba i vojnicima na ostvarenim ciljevima, navodeći da će oni biti još viši u tekućoj godini.

„Čeka nas puno zadataka u 2024. godini. Verujem da će VS, na ponos svih građana, biti garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor prema svima koji nisu dobronamerni“, rekao je ministar odbrane.

Upitan o inicijativi za ukidanje suspenzije obaveznog služenja vojnog roka, kazao je da su i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije jednoglasni u stavu da se vojni rok mora vratiti i da će predsedniku Srbije do 1. maja biti dostavljen predlog o toj inicijativi.

„Naravno, u nekim drugim dimenzijama (će se služiti vojni rok), pre svega vremenskim. Mora da se pripremi i infrastruktura. Saglasni smo i oko potpunog ukidanja, ili maksimalno restriktivnog civilnog služenja vojnog roka. A oni koji ne budu hteli da nose oružje, što je ustavno pravo, mogu da služe u kasarni i rade neke druge poslove“, rekao je Vučević.

Na pitanja novinara je odgovarao i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je naveo da je i juče, na sastanku sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, ali i prethodnih dana sa drugim međunarodnim predsavnicima, razgovarao sa „gorućim pitanjima“, o situaciji na Kosovu i Metohiji i jednostranim potezima kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Juče u razgovoru sa Lačakom i predsednik Republike i ja smo preneli ogromnu zabrinutost Beograda kada je reč o teškom položaju i situaciji u kojoj se srpski narod danas nalazi i severno i južno od Ibra, nakon odluke da ukinu dinar i platni promet na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Petković.

Izrazio je nadu da neće doći do ukidanja dinara, ali da će se tek u narednom periodu videti kako će se razvijati situacija, kao i kakva će biti reakcija nakon zahteva Kvinte da se ta odluka Prištine obustavi.

I on je naveo da Priština po Rezoluciji 1244 Priština nema pravo na Kosovske bezbednosne snage, kao što nema pravo na prisustvo specijalne policije na severu Kosova.

„Da li to poštuju, naravno da ne. Nijedan sporazum. Gotovo na svakom kilometru imate nekakav punkt kosovskih policajaca, koji na severu maltretiraju srpski narod“, kazao je Petković.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.