Ambasada SAD u Prištini obeležila Dan nezavisnosti, Kurti nije dobio reč

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, nije se obratio na proslavi Dana nezavisnosti SAD, koju je večeras organizovala ambasada SAD u Prištini.
Image
Foto: Kim

Ambasada SAD organizovala je proslavu povodom 247. godišnjice nezavisnosti SAD, na koju su pozvani kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti, prenose prištinski mediji.

Osmanijeva se, kao i ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, obratila prisutnima, ali Kurti, na ovoj ceremoniji, nije dobio reč.

„Proglašavamo Kosovo demokratskom republikom, sekularnom i multietničkom koja se rukovodi principima nediskriminacije i jednake zaštite građana pred zakonom. Štitićemo i promovisati prava svih zajednica na Kosovu”, rekao je večeras na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD-a, američki ambasador Džefri Hovenijer, citirajući deo Deklaracije o nezavisnosti Kosova.

Dodao je da je taj tekst deo obećanja Kosova i osnova njegove nezavisnosti.

„Sjedinjene Američke Države su ponosne na svoju podršku narodu Kosova u konceptualizaciji i realizaciji ove ambiciozne vizije. Ostajemo istrajni u tome”, kazao je Hovenijer.

Ipak, ukazao da je „Kosovo s vremena na vreme odstupalo od svojih osnivačkih ideala”, uprkos tome što je postiglo „izuzetan napredak u poslednjih petnaest godina”.

„U tom duhu, želim da potvrdim da Sjedinjene Američke Države i naši partneri stoje uz narod Kosova i da potpuno podržavaju napredak i ostvarivanje njegove osnovne vizije demokratske, sekularne i multietničke države”, poručio je američki ambasador.

Hovenijer je naglasio da SAD i zapadni partneri podržavaju Kosovo tako što nude savete, iako traže „stvari koje izgledaju ili su zaista teške za uraditi“, ali da to čine u skladu sa „dugoročnim opredeljenjem da podrže narod Kosova da se približi veoma ambicioznim idealima koje je sam sebi zacrtao”.

„Danas, kada slavimo 247 godina Sjedinjenih Država kao slobodne, nezavisne, suverene države, takođe priznajemo i zajedno slavimo 15 godina od kada je Kosovo ostvarilo svoju nezavisnost, izuzetan napredak koji je narod Kosova napravio u tom kratkom periodu, i obećanje dodatnog napretka u korist svih građana Kosova”, rekao je Hovenijer.

Ovakav govor američkog ambasadora dolazi nakon što su SAD u više navrata kritikovale Kurtija zbog njegovih odluka koje se tiču trenutne situacije na severu Kosova. SAD su krajem maja otkazale i učešće Prištine na vojnim važbama „Defender Europe 23”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.