Ambasada SAD: Žao nam je što Srpska lista ne podržava glasanje za smenu gradonačelnika

Iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država saopšteno je da žale što Srpska lista ne podržava glasanje za smenu četiri gradonačelnika opština na severu Kosova.
Image
Foto: Kontakt Plus

U odgovoru Kohi, navodi se da demokratsko učešće u glasanju čini da lideri budu predstavnici naroda kojem služe.

„Žao nam je zbog izjave Srpske liste da će se povući od učešća u glasanju za smenu predsednika opština na severu. Očekujemo da Vlada Kosova bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom celog ovog procesa. Sjedinjene Države i naši partneri će nastaviti da pomno prate ovaj proces“, navodi se u odgovoru.

Dalje se navodi da je stav SAD jasan i nepromenjen, ističući da one podržavaju raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, fer i legitimne izbore.

„Kao što su ambasador Hovenijer i drugi zvaničnici američke vlade u više navrata rekli, smatramo da je važno da građani Kosova imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na smenu predsednika u skladu sa kosovskim pravnim okvirom, ako odluče da to urade“, navodi se u saopštenju.

Ambasada SAD je saopštila da cene napore CIK-a da omogući svim građanima Kosova da učestvuju u procesu.

Podsetimo, predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je da je stav te političke partije da se ne izlazi na predstojeći referendum na kom će se odlučivati o smeni gradonačelnika na severu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.