Ambasadori Kvinte pri OEBS-u o Banjskoj: Počinioce privesti pravdi kroz transparentan proces istrage, prioritet – dijalog

Još jedna reakcij iz međunarodne zajednice.
Image

„Počinioci moraju biti pozvani na odgovornost i privedeni pravdi kroz transparentan istražni proces“ – poručeno je u zajedničkom saopštenju ambasadora stalnih misija zemalja KVINTE pri OEBS-u, u Beču.

Iz ovih misija najoštrije su osudili, kako su naveli – nasilne napade u selu Banjska, te izrazili saučešće povodom smrti pripadnika Kosovske policije.

Ističu i da cene „blisku koordinaciju“ Kosovske policije sa KFOR-om i EULEX-om „kako bi se obezbedila bezbednost civila“, te ističu da nastavljaju pažljivo da prate situaciju.

Ponavljaju, dodaju – posvećenost deeskalaciji tenzija.

„U tom smislu, naš prioritet ostaje napredovanje na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, počevši od povratka na dijalog koji vodi EU. Diplomatija je jedini put ka trajnom miru“ – zaključuju.

Podsetimo, 24. septembra u Banjskoj, došlo je do oružanog sukoba Srba i pripadnika Kosovske policije. Ubijen je jedan pripadnik KP-a, i trojica Srba sa severa Kosova. Privedeno je više lica, od kojih su četvorica puštena na slobodu, dok je jednomesečni pritvor određen trojici Srba među kojima su dvojica bili pripadnici oružane grupe.

Njima se na teret stavljaju teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, kao i izvršenje terorističkih akata.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.