Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova

Američka administracija deli zabrinutost Kongresa zbog pojačanih tenzija na severu Kosova.
Image
Foto: AP/Patrick Semansky

To je navedeno u odgovoru iz Bele kuće na upit Glasa Amerike povodom pisma senatora upućenog predsedniku SAD Džozefu Bajdenu zbog napetosti između dve strane.

„Američki zvaničnici u Vladi, uključujući Belu kuću i Stejt department blisko sarađuju sa partnerima iz Evropske unije kako bi pronašli diplomatsko rešenje za nedavne događaje. Od lidera Kosova i Srbije zatražili su deskalaciju, kao i da se ponovo usredsrede na primenu sporazuma o normalizaciji koji su potpisani tokom godine“, napisao je portparol Bele kuće.

On je dodao da su SAD “jasno ukazale na to da će normalizacija odnosa, učešće u demokratskim procesima i poštovanje vladavine prava doprineti stabilnosti i bezbednosti na severu Kosova”.

Podsetimo, grupa demokratskih i republikanskih senatora od američkog predsednika i administracije zatražila je da se prioritetno osvrnu na sve gore odnose Beograda i Prištine.

Apelovali su na Bajdena da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala aktuelna kriza i nastavio napredak u primeni Ohridskog sporazuma.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.