Ana Brnabić izabrana za predsednicu Skupštine Srbije

Dosadašnja srpska premijerka Ana Brnabić izabrana je za predsednicu Narodne skupštine, posle sednice koja je prošla uz niz uvreda, prepirki i svađa narodnih poslanika.
Image
Foto: Tanjug

Za Brnabić je glasalo 153 od 250 poslanika Narodne skupštine, pet je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Poslanici opozicije u trenutku glasanja nisu bili u sali, javio je BBC na srpskom.

Konstitutivna sednica je počela 6. februara, uz negodovanje i duvanje u pištaljke poslanika opozicije koji tvrde da su izbori održani 17. decembra pokradeni.

Sednica je nastavljena 18. marta, kada su se poslanički klubovi izjašnjavali o predlogu SNS da Brnabić postane predsednica Narodne skupštine.

Trodnevnu raspravu obeležile su svađe, prepucavanja, dobacivanja i buke u poslaničkim klupama, uz brojne međusobne optužbe, pa i psovke narodnih poslanika,

Ko ima kakve odnose sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, dve decenije od martovskog nasilja na Kosovu, nedavni izbori u Srbiji i njihova regularnost – sve to su bile teme konstitutivne sednice Narodne skupštine.

Uz Anu Brnabić, očekuje se da budu izabrani potpredsednici Narodne skupštine, generalni sekretar Skupštine, članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacije u međunarodnim institucijama.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.