Andrić Rakić: Ako se sprovede odluka o „oslobađanju“ objekta u Bošnjačkoj mahali, može se ponoviti scenario od 26. maja

O odlukama gradonačelnika Severne Mitrovice

Drugi rok koji je gradonačelnik Opštine Severna Mitrovica Erden Atić, dao srpskim institucijama za „oslobađanje“ objekta u Bošnjačkoj mahali, ističe sutra. Reč je o četiri ustanove koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije – Kancelarija za KiM, Direkcija Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Kosovskomitrovački okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna. Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative (NSI) smatra da će trenutna vlast odlučiti da sprovede tu odluku, uprkos mogućem otporu radnika tih institucija. Ujedno izražava bojazan da bi ovakav korak mogao ponoviti scenario od 26. maja, kada je došlo do sukoba između građana i pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije ispred zgrada opština na severu Kosova.

Iako je formalno odluku o „oslobađanju“ objekta doneo gradonačelnik Severne Mitrovice, Andrić Rakić napominje da će konačna odluka zavisiti od procene kosovske vlade i njene spremnosti da „komplikuje situaciju na severu“.

„Moguće je da će opet doći do određenog odlaganja. S tim što ja pre očekujem onaj scenario koji smo ranije imali za tablice, gde je Vlada Kosova, prvo na zahtev međunarodne zajednice, odlagala te rokove, a onda i rekla: Niste fer, tražili ste da odložimo, ništa se u međuvremenu nije rešilo. Mi sada sprovodimo našu odluku i smatramo da imamo argumente za to. Mislim da je ovo prvo odlaganje ipak priprema tih argumenata za konačno sprovođenje te odluke 8. septembra ili možda dan, dva nakon toga. Sklonija sam da mislim da će odlučiti da sprovedu tu odluku“, navodi Andrić Rakić.

U tom slučaju, dodaje ona, gledaćemo sličan scenario od 26. maja ispred zgrada opština na severu Kosova.

„Dakle, možemo da očekujemo radnike koji se protive toj odluci. Eventualno, u zavisnosti od toga kada policija uđe u te objekte, možemo da očekujemo bilo nasilno izbacivanje radnika iz tih prostorija, bilo fizičku zabranu radnicima da uđu u prostorije. Opet zavisi od toga da li će doći u 12 uveče ili u 9 ujutro.“

Smatra da se srpske institucije neće povući i da će se držati argumenta da o tome treba da se pregovara u Briselu.

„Dakle, da su to zgrade koje treba da pripadnu novoj administraciji. Takođe, Srbija ima određeni argument u onoj listi tema koja je dogovorena još između Hotija i Vlade Srbije. Tu je bilo osam tema. Između ostalog i Srpska pravoslavna crkva, odnosno njen status, ali i te međusobne tvrdnje o posedovanju finansijskih sredstava i nepokretne imovine. To je trebalo da bude diskutovano u Briselu. EU je toga svesna. Dakle, nije tu sve najčistije pravno da vi možete da kažete da Vlada Kosova ima apsolutno pravo da preuzme te zgrade, jer se podrazumevalo da će se ipak o svemu tome razgovarati“, kaže Andrić Rakić.

Ukazuje da je to i argument Evropske unije – da je to stvar zajedničkog procesa formiranja Zajednice srpskih opština.

„Kao što je EU rekla, to treba da se dešava u procesu pregovora u formiranju ZSO, koja će onda sama raspolagati tom imovinom na način na koji smatra da bi trebalo.“

Ponavlja da ako trenutna vlast odluči da sprovede odluku o „oslobađanju“ objekta u Bošnjačkoj mahali, može se očekivati scenario od 26. maja.

„Nakon toga očekujem proteste kao i što sada traju u drugim opštinama sa manjim brojem ljudi, prvenstveno tih radnika koji bi tu trebalo da rade. To je neki scenario koji mi sada deluje najizvesniji, nažalost. Svakako će to da podigne dodatno tenzije“, predviđa Andrić Rakić.

Prema njenim rečima, jedino što može da spreči takav scenario jeste da Vlada u Prištini proceni da može mnogo da izgubi ukoliko se odluči na takav korak, jer je zbog dešavanja od 26. maja dobila kaznene mere.

„Ovo bi moglo da zakomplikuje odnose Kosova sa EU i pitanje je da li je kosovski premijer spreman da to rizikuje. Meni se čini da jeste. Na osnovu svih njegovih dosadašnjih izjava, stavova, prosto mi se čini da se neće povući“, zaključuje Andrić Rakić.

Odluke gradonačelnika političke i u suprotnosti sa očekivanjima međunarodne zajednice

Kada je reč o odlukama gradonačelnika Severne Mitrovice, Erdena Atića, Andrić Rakić navodi da su one u suprotnosti sa očekivanjima međunarodne zajednice.

„I pre polaganja zakletvi od strane gradonačelnika, stav međunarodne zajednice na Kosovu je bio vrlo jasan – oni treba da se bave samo tehničkim stvarima. Da osiguraju da opština funkcioniše, da idu plate, da se sprovodi budžet, odnosno infrastrukturni projekti bez tih nekih ‘komplikovanih odluka’ koje godinama nisu mogli ni srpski predstavnici u kosovskim institucijama da donesu. Zaista je preambiciozno misliti da to može albanski predsednik u kosovskim institucijama i posebno u ovakvoj atmosferi. Dakle, vrlo je jasno da on prelazi preko onoga što je međunarodna zajednica očekivala da bi trebalo da budu odluke gradonačelnika koji je izabran sa tako malim brojem glasova. To nisu tehničke odluke, to jesu političke odluke sa kojima su i srpski predstavnici imali problema“, ukazuje Andrić Rakić.

Odluka Erdena Atića o oslobađanju javnih površina od strane privrednika, Asocijacija kosovskih opština čiji je odnedavno član i Opština Severna Mitrovica, zahtev odbornika SO o otvaranju mosta na Ibru, predstojeći razgovori na visokom nivou u Briselu, teme su o kojima smo takođe razgovarali sa Andrić Rakić. Opširnije o tome u novom audio-podkastu Kontakt Plusa.

Ovaj sadržaj je nastao u okviru projekta “Prekinuti ćutanje” koji sprovodi Alternativna u partnerstvu sa Kontakt Plus radijom.

Sadržaj je nastao uz finansijsku podršku Evropske unije i isključiva je odgovornost Alternativne i Kontakt Plus radija, te nužno ne odražava stavove EU.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.