Bataljon iz Velike Britanije na raspolaganju KFOR-u

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ovlastilo je NATO da komanduje jednim bataljonom iz te zemlje, kako bi se pružila podrška Alijansi na Kosovu ukoliko to bude potrebno, javlja Rojters.
Image
Foto: britannica.com

„Usled trenutne situacije na Kosovu, preneli smo komandu nad Prvim bataljonom princeze od Velsa na KFOR, kako bismo pružili podršku i pomoć toj misiji ukoliko bude potrebno“, navedeno je u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane.

Ova odluka Velike Britanije usledila je nakon oružanog sukoba koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj, kada su poginuli pripadnik Kosovske policije i najmanje trojica Srba.

Neposredno pre oglašavanja Ministarstva odbrane Velike Britanije, NATO je doneo odluku o slanju dodatnih trupa na Kosovo.

Generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg saopštio je javnosti da je ovakva odluka doneta zbog rasta tenzija na severu Kosova.

On je pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu “kako bi se rešila sva otvorena pitanja i došlo do rešenja koje poštuje prava svih zajednica na Kosovu”.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.