Bataljon Nacionalne garde Ajove stiže na Kosovo

Raspoređivanje se očekuje u petak
Image
Foto: NATO

Američka vojska poslaće dodatni bataljon od 33 vojnika na KiM, čije se raspoređivanje očekuje u petak, kao podrška mirovnoj operaciji NATO-a, prenose mediji u Prištini, pozivajući se na saopštenje dodajući da će u misiji ostati devet meseci.

Grupa gardista iz Ajove imaće primarnu misiju u izvođenju direktnih vazdušnih operacija, dopuni goriva i podršci SAD saveznicima i lokalnim bezbednosnim snagama.

„Međunarodna mirovna misija koju vodi NATO je održiva misija, koja je fokusirana na lokalnu i regionalnu stabilnost unutar zemlje i istočne Evrope“, navodi se u saopštenju.

Od tenzija krajem maja na severu, gde je došlo sukoba lokalnog stanovništva sa policijom, a onda i sa vojnicima Kfora, te incidenta u Banjskoj, NATO je pojačao svoju spremnost na administrativnoj liniji sa centralnom Srbijom.

Članice NATO-a su od maja meseca pojačale međunarodnu vojnu misiju na Kosovu za 1.000 vojnika. Nemačka je najavila raspoređivanje dodatnih vojnika za sledeću godinu, tako da će misija KFOR-a brojati oko pet hiljada pripadnika.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.