Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga sa administrativne linije sa Kosovom

Saopštila Bela kuća
Image
Foto: Shutterstock.com/Luca Perra

Srbija je „počela da povlači“ svoje snage pozicionirane na administrativnoj liniji sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.

„Počeli smo da ih vidimo kako povlače svoje snage i to je dobra stvar“, rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi (John Kirby).

Prema njegovim rečima, to će pomoći smirivanju situacije ali ne i uklanjanju napetosti, već samo „deeskalaciji“.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je prethodo da je „režim rada jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti na zadacima obezbeđivanja administrativne linije vraćen u normalu, to znači redovno brojno stanje angažovanih jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti“.

Kirbi je 29. septembra rekao da SAD pozivaju „Srbiju da povuče snage“ koje se nalaze „na granici sa Kosovom“.

„Vidimo značajno srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom“, uključujući „bez presedana“ raspoređivanje artiljerije, tenkova i pešadijskih jedinica, rekao je tada Kirbi.

Na severu Kosova je bila napeta situacija zbog sukoba policije i naoružane grupe u Banjskoj, u opštini Zvečan, u nedelju, 24. septembra, kada su poginuli jedan kosovski policajac i tri napadača srpske nacionalnosti.

Beta/AFP


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.