Beograd: Održan skup podrške Srbima na KiM

U Beogradu je održan skup podrške Srbima na Kosovu i Metohiji.
Image
Foto: Radio Kontakt Plus

Sa okupljanjem se počelo ispred crkve Svetog Marka. Nakon čega su okupljeni krenuli u protestnu šetnju ka predsedništvu. Na čelu kolone nalazio se transparent „Stop teroru nad Srbima na KiM!“ što je bio i slogan samog protesta.

Ispred predsedništva pročitani su zahtevi: državni organi Srbije da preduzmu „sve mere zaštite“ Srba na KiM, ponovno uvođenje Civilne zaštite na Kosovu, organizovanje izbora u opštinama sa srpskom većinom po zakonima Republike Srbije i poništavanje svih sporazuma između Beograda i Prištine u Briselu. Zahtev je i organizacija sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da se rešenje aktuelne krize prebaci na SB UN. Zahteva se i da se utiče na predstavnike međunarodne zajednice da obezbede slobodu kretanja kada su u pitanju prelazi sa KiM.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je okupljenima poručio da im ne treba Vidovdan da vide kuda Srbiju vodi ova vlast.

Ukazao je na to da su dogovoru koji su postignuti o Kosovu u Briselu štetni, i rekao je da je Srbija preuzela sve protivustavne obaveze preuzete u Briselskom dijalogu, dok druga strana nije ispunija ni tu jednu koju je trebala.

Predstavnik Odbora za odbranu Kosova i Metohije Slobodan Samardžić je optužio vlasti u Beogradu da „asistiraju Prištini u teroru nad Srbima“.

Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu ; ima svog zaštitnika a to je Zapad.

„Njih na Zapadu interesuje samo ko će predati Kosovo i Metohiju i našli su čoveka koji će to učiniti“, rekao je on.

Na skupu su govorili Stefan Đorđević, lingvistkinja Rada Stijović, profesorka Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Mitra Reljić, Ratko Mitrović sa Šumarskog fakulteta u Beogradu i profesor Univerziteta u Beogradu Časlav Koprivica.

Na skupu su bile vidljive srpske zastave, kao i transparent – „Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu“.

Osim predstavnika Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, skupu su se pridružili predstavnici Dveri i Zavetnika, a prisustvovali su i pojedini poslanici koji su poreklom sa Kosova, javio je N1.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.