Beograd: Služen parastos stradalim Pećancima, venac položio general Mojsilović

U porti crkve Svetog Atanasija u Beogradu, služen je parastos Pećancima koji su ubijeni 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji od strane NATO-a i nekadašnje OVK.
Image
Foto: Beta

Udruženje “Pećanci za večnost” je uz pomoć donacija građana podiglo spomenik na kome je uklesano 167 imena ljudi nastradalih tokom sukoba na Kosovu, javlja Beta.

Takođe, spomenik je posvećen vojnicima pećkog garnizona koji su na braniku otadžbine poginuli 1999. godine, te pripadnicima svih vera i nacija poginulih u napadima NATO-a i nekadašnje OVK.

U prisustvu više stotina građana, stradalima su počast odali i položili cveće na krsno znamenje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici udruženja porodica nestalih sa prostora bivše Jugoslavije, Udruženja veterana Žandarmerije i Udruženja veterana Vojne policije.

Zahvaljujući se svima koji su pomogli gradnju memorijalnog kompleksa, predsednik Udruženja “Pećanci za večnost” Velimir Perović rekao je da su nevine žrtve najveće blago jednog naroda i da “njima najviše dugujemo”.

„Na ovom spomeniku nalaze se i imena šestorice mladića ubijenih 14. decembra 1998. godine u kafiću ‘Panda’. Ni posle 25 godina ne znamo ko je počinio taj zločin. Očekujemo da nadležno tužilaštvo koje je pokrenulo istragu 2015. godine otkrije izvršioce i učesnike u tom zločinu. Bol za decom iz ‘Pande’ je neprebolan“, naveo je on.

Perović je dodao da se na spomeniku nalaze imena kidnapovanih i ubijenih Srba koji još uvek nisu pronađeni.

„Svako ima pravo na sahranu i zato molimo sve nadležne da ulože više napora kako bi se otkrila mesta gde se nalaze ostaci ubijenih“, kazao je on.

Podizanjem ovog spomen obeležja, kako je naglasio Perović, imena naših sugrađana koji su dali živote da bi mi bili živi – postaju večna i sećanje na njih nikada neće izbledeti.

Krsno znamenje stradalim Pećancima je podignuto uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija i delo je arhitekte Gorice Bojović Ljubenov.

Spomenik simboliše jedan od prozora Pećke patrijaršije iz XIV veka.

Najavljeno je da će svake godine, tj. druge nedelje u junu, stradalim Pećancima biti služen parastos u porti crkve Sv. Atanasija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.