Bil Klinton pozvao kosovsku vlast da promeni ponašanje prema Srbima

Reagovao i Bil Klinton.
Image
Foto: Facebook/Edi Rama

Bivši američki predsednik Bil Klinton je u Tirani izrazio zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvao predstavnike kosovskih institucija da promene ponašanje prema srpskoj zajednici.

Na današnjoj ceremoniji u njegovu čast u Tirani, Klinton je pozvao kosovsku vladu da pokaže svetu kako izgleda „inkluzivna budućnost“, što se odnosilo na prava srpske manjine u četiri opštine na severu Kosova.

„Ako razmislite o ova četiri grada, daleko od bilo koje moderne naučne laboratorije u kojoj se modelira ponašanje koje danas pokreće svet, njima upravljaju ljudi koji više vole dominaciju nego saradnju. Nadam se da će Albanija moći da pokaže svetu kako izgleda inkluzivna budućnost“, kazao je Klinton.

Prvog dana dvodnevne posete Albaniji, gde je došao na poziv premijera Edija Rame, Klinton je rekao i da je uveren da su SAD posvećene slobodi, snazi i integritetu Albanije.

Na ceremoniji u njegovu čast, Klinton je kazao da je veoma uzbuđen zbog zahvalnica koje je primio, navodeći da je „ostao bez teksta“.

Rama je pohvalio Klintona za ulogu u okončanju rata na Kosovu 1999. godine, ističući njegov govor iz marta te godine, u kom je najavio intervenciju NATO-a.

Pošto je Klinton danas stigao u prvu posetu Albaniji, Rama je na Fejsbuku objavio zajedničku sliku sa bivšim američkim predsednikom koga je opisao kao „doživotnog prijatelja albanske nacije“.

Klintonova supruga Hilari posetila je Albaniju pre 11 godina, kada je bila državna sekretarka SAD.

Klinton je bio predsednik SAD od 1993. do 2001. godine i imao je ključnu ulogu u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. koje je dovelo do povlačenja srpskih snaga sa Kosova. Mirovne snage NATO-a ušle su na Kosovo 12. juna 1999. godine.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.