Borel odgovorio Kurtiju: Vaš plan ne rešava ključne elemente

Borel odgovorio na predlog od pet tačaka kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
Image
Foto: Video printscreen

Šef evropske diplomatije Žozep Borel odgovorio je na predlog za rešavanje krize na severu Kosova kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ceni to što je uvideo potrebu za deeskalacijom, ali ističe i da svojim predlogom nije rešio neke od ključnih elemenata koji su i izazvali krizu.

„Međutim, ne rešavate neke od ključnih elemenata koji su izazvali krizu, a koji se moraju rešiti da bi se povratio mir na severu Kosova“, naveo je Borel u odgovoru Kurtiju.

Podsetimo, kosovski premijer izašao u javnost sa predlogom od pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu Kosova, a koji je poslat visokom predstavniku Borelu i amabsadorima zemalja Kvinte.

Borel u svom odgovoru ponavlja korake za deeskalaciju. Prvi je da novi gradonačelnici obavljaju svoje dužnosti sa drugih lokacija, a ne iz opštinskih zgrada koje su specijalne jedinice Kosovske policije nasilno preuzele 26. maja.

Kurtija podseća da se toga pridržavaju gradonačelnici Zubinog Potoka i Zvečana.

„Verujemo da će gradonačelnici Leposavića i Severne Mitrovice, koji su iz Vaše partije, uskoro uraditi isto“, naveo je Borel.

Jedan od zahteva za deeskalaciju iz EU je i obustavljanje akcija policije u blizini opštinskih zgrada na severu, te raspisivanje izbora u četiri opštine na severu Kosova.

U vezi sa drugim tačkama koje je Kurti izneo u svom predlogu, Borel je istakao da neće biti nekažnjivosti za ono što se dogodilo 29. maja, te da će EULEX u skladu sa svojim mandatom pratiti istragu.

Borel je naveo i da je spreman da organizuje sastanak Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, ali pod uslovom da je Kurti spreman da prvo deeskalira situaciju i stvori uslove za nove izbore.

Borel se osvrnuo i na predlog da Kosovska policija i KFOR ili EULEX, prema predlogu Vlade Kosova, vrše zajedničke bezbednosne procene.

Evropski diplomata je naveo da se o tome može pričati nakon deeskalacije, ali da to podrazumeva koordinaciju unapred.

„Sa žaljenjem zapažamo da to nije bio slučaj sa jučerašnjom operacijom u severnoj Mitrovici“, poručio je Borel.

On je pozvao Kurtija da preduzme „odlučnije korake“ ka deeskalaciji situacije, u skladu sa merama koje su predložile EU i SAD.

„Tek kad se mir i stabilnost vrate na sever Kosova možemo da se koncentrišemo na normalizaciju odnosa“, poručio je Borel.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.