16:44 | 21.11.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Borel: Predlog nije prihvatio Kurti, zahtev za obe stranePosle mnogo sati razgovora, od 8 sati ujutru, dve strane se nisu složile o rešenju. Obe strane su odgovorne za neuspeh i bilo kakvu eskalaciju i nasilje koji bi mogli da se dogode na terenu narednih dana. Imali smo predlog koji bi mogao da izbegne ovu riskantnu situaciju koji je predsednik Vučić prihvatio, ali nažalost premijer Kurti nije - saopštio je visoki predstavnik EU, Žozep Borel, na konferenciji za medije u Briselu. 

borel

Foto: Video printscreen

Pozvao je obe strane da srovedu njegove zahteve.

"Sada očekujem od Kosova da odmah suspenduje dalje faze u vezi sa preregistracijom vozila na severu Kosova. Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica gradova na Kosovu uključujući KM tablice" - poručio je takođe Borel, navodeći da bi sprovođenje ovih zahteva dovelo do dodatnog vremena za rešenje pitanja tablice u kontekstu normalizacije odnosa. 

On je naveo i da je sadašnja situacija "još gora nego avgusta" i da se razgovori svode na "od krize do krize":

"Pokušavajući da prevaziđemo veštačke rokove jedan za drugim - od roka do roka, od krize do krize". 

"I ovo znači da nismo imali vremena da se bavimo pravim pitanjem - normalizacijom odnosa", dodao je Borel, navodeći da je bio vrlo jasan prema stranama u dijalogu:

"Da ne možemo da nastavimo ovako, od krize do krize, od datuma do datuma - mora da prestane". 

On je naveo i da je na severu, usled izlaska srpskih pripadnika iz Kosovske policije, došlo do "bezbednosnog vakuuma", ali i da KFOR i EULEX ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, jer "to nije njihov mandat niti u njihovom kapacitetu". 

Na kraju, naveo je da iz današnjeg nepostizanja dogovora moraju da izvedu zaključke kako će se proces dijaloga sprovoditi, te da će o ponašanju strana i nepoštovanja međunarodnih pravnih obaveza, a da se to posebno tiče Kosova - informisati predstavnike EU. 

On je naveo da ovo šalje "veoma negativan politički signal", te da je upozorio lidere Beograda i Prištine da ukoliko im je cilj EU da moraju u skladu sa tim i da se ponašaju. 

 

 
Tagovi: Aljbin KurtiSever KosovaŽozep BorelAleksandar VučićRegistarske tablice

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije