Britanski ambasador: Poseta Kamerona potvrđuje našu podršku kosovskom suverenitetu

Poseta šefa britanske diplomatije Dejvida Kamerona Kosovu je važna jer potvrđuje našu podršku kosovskom suverenitetu, bezbednosti i prosperitetu, izjavio je danas birtanski ambasador Nikolas Abot.
Image
Foto: Facebook Nicholas Abbott

Abot je na Fejsbuku naveo da je na jučerašnjim sastancima Kamerona sa kosovskim zvaničnicima i britanskim vojnicima u sastavu misije Kfora istaknuto zašto je, u tako teškom trenutku na globalnom nivou, neophodno sprečiti obnovu sukoba u regionu.

„Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo da sačuvamo ono što je postignuto mirom i dijalogom. Kao što je lord Kameron jasno rekao na sastancima, otvorena pitanja mogu se rešavati jedino dijalogom i potpunom primenom prethodnih sporazuma“, naveo je Abot.

Istakao je da je naročito zadovoljan što je Kameron imao priliku da čuje dirljiva svedočenja članova porodica nestalih i što se sastao sa žrtvom seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

„On je iz prve ruke čuo o važnosti stalne podrške preživelima i borbi protiv stigme, kao i o hitnoj potrebi da se deblokira regionalna saradnja o nestalim licima“, naveo je Abot.

Abot je dodao da je prilikom posete Kamerona manastiru Gračanica bilo razgovora o značaju zaštite verske uloge Srpske pravoslavne crkve za srpsku zajednicu na Kosovu, kao i o ključnoj ulozi verskih vlasti u jačanju stabilnosti u svim zajednicama na Kosovu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.