Britanski izaslanik Pič sa Osmani i Kurtijem o Savetu Evrope

Specijalni britanski izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič u Prištini je odvojeno razgovarao sa najvišim kosovskim zvaničnicima o članstvu Kosova u Savetu Evrope i dešavanjima i bezbednosnim ...
Image
Foto: Tanjug, video

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je na sastanku sa Pičom da bi ulazak Kosova u Savet Evrope predstavljao „trijumf demokratije i ljudskih prava ne samo na Kosovu, već i širom Evrope“, saopštio je njen kabinet.

Osmani je, kako se navodi, ponovila da bi „kroz različite mehanizme koje Savet Evrope nudi bilo moguće zaštititi i garantovati prava svih građana Kosova, bez razlike“.

Ona je, prenosi Beta, ponovo ukazala na značaj kontinuirane podrške Velike Britanije u tom pogledu, kao i u svakom drugom procesu ulaska Kosova u međunarodne organizacije.

Vlada Kosova je saopštila da su tema razgovora Piča i premijera Aljbina Kurtija bili „događaji u regionu, sa naglaskom na vladavini prava i bezbednosti“

„Na sastanku je bilo reči i o bezbednosti Kosova. Premijer Kurti je istakao značaj bezbednosti granice sa Srbijom, odakle dolazi agresija na Kosovo, što je dokazano u septembru prošle godine“, piše u saopštenju.

Kurti je, kako se dodaje, zahvalio Piču na kontinuiranoj podršci Kosovu, na saradnji u oblasti odbrane i na „aktivnoj ulozi“ u oblasti bezbednosti.

Ubrzo posle oružanog sukoba grupe Srba sa kosovskom policijom u selu Banjska 24. septembra, Velika Britanija je odlučila da pošalje dodatnih 200 vojnika u misiju KFOR na Kosovu, predvođenu NATO-om.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.